To najbardziej tradycyjny z polskich pierników. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, choć wymaga czasu na leżakowanie, bo jeśli to tylko możliwe to zrób ciasto nawet 8 tygodni przed jego upieczeniem. Oczywiście czas dojrzewania piernika staropolskiego nie musi być aż tak długi, ale takie minimum to 3 tygodnie.
Przepis na ciasto do piernika dojrzewającego znajdziecie w innym miejscu na moim blogu. Tu wrzucam Wam odnośnik:
Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta:
– piernikowe muffiny
– ciasteczka brownie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– tort czekoladowy z owocami
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
– ciasto makowe na biszkopcie
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY
Składniki:
– porcja ciasta z przepisu na piernik staropolski dojrzewający
– 600-800 g powideł śliwkowych
– 4 x 80 g czekolady minimum 70 %
– 200 g śmietanki 30%
– do ozdoby: orzechy włoskie, żurawiny, płatni migdałów, jagody goji, pistacje lub inne
Przygotowanie:
- Ciasto wyjmij z miski po leżakowaniu i podziel na 3 lub 4 części. Przygotuj większą blaszkę (u mnie taka mniejsza nieco niż taka na wyposażeniu piekarnika) i rozwałkuj każdy element ciasta na jej wielkość (po jednym). Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej ciasto, dociskając do krawędzi. Ciasto powinno mieć około 1 cm grubości.
- Piecz ciasto przez 20-25 minut w temperaturze 190o C.
- Upiecz identycznie wszystkie blaty, a następnie je wystudź. Zaraz po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, później zrobią się bardzo twarde, a następnie znów będą miękły.
- Powidła lekko podgrzej w garnuszku, będą się lepiej rozsmarowywały. Przekładaj blaty powidłami – jeśli masz 3 blaty, to podziel powidła na 2 części, a jeśli 4 to na 3 i smaruj. Na górze ciasta połóż arkusz papieru do pieczenia i przyłóż np. książką lub czymś ciężkim. Ciasto najlepiej wstawić do lodówki na min 12 h.
- Po zastygnięciu wyjmij ciasto i podziel na mniejsze pierniki. U mnie to 3 spore pierniki. Możesz wyrównać boki pierników, by były ładniejsze i bardziej foremne.
- W kąpieli wodnej rozpuść 4 czekolady wraz ze śmietanką. Rozpuszczoną czekoladą smaruj pierniki albo tylko na górze, albo na górze i z boków. Przy tej ilości i 3 sztukach powinno wystarczyć też na boki.
- Pieniki ozdabiaj orzechami i bakaliami, a następnie pozwól czekoladzie zastygnąć.
- Pierniki zawiń w papier i/lub folię aluminiową. Przechowuj w chłodnym miejscu.
- Pierniki najlepiej upiec na tydzień przed świętami!
SMACZNEGO!