To tradycyjne danie wigilijne zawsze było obecne na świątecznym stole w moim domu. Ale moja wersja rodzinna odrobinę odbiegała od tej z którą spotykam się najczęściej. W moim domu mama dodawała zawsze trochę octu do warzyw, dzięki czemu warzywa miały zupełnie inny smak, były bardziej wyraziste i lepsze. Tak robię i ja, choć w poniższym przepisie ocet dodałam jako opcję. Jeśli jeszcze nie spotkałeś się z opcją z octem polecam Ci spróbować mojej wersji.
Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół:
– śledź w śmietanie z jabłkiem
– śledzie po kaszubsku
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w oleju
– tatar ze śledzia
– wigilijna kapusta
– kompot z suszu
– uszka wigilijne
– zakwas do barszczu
– barszcz wigilijny
– pierniczki
– szybki piernik
–kruche świąteczne ciasteczka
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– 800 g filetów z dorsza lub innej białej ryby
– 1/2 kg marchewki
– 2 większe pietruszki
– 100 g selera
– 1 cebula
– 1 por (tylko biała część)
– 3 szklaki gorącej wody
– 1 łyżeczka soli
– 3 ziela angielskie
– 2 listki laurowe
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3 łyżki oleju + do smażenia ryby
– natka pietruszki
– 2-3 łyżki mąki pszennej – opcjonalnie
– opcjonalnie – 2-3 łyżki octu
Przygotowanie:
- Rybę pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Rybę możesz obtoczyć w mące przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Na rozgrzanym oleju smaż rybę aż pięknie się zezłoci z każdej strony. Przełóż na ręcznik papierowy aby wchłonął się nadmiar tłuszczu po czym przełóż rybę do naczynia w którym zrobisz rybę po grecku.
- Warzywa obierz. Zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmaż na dużej patelni na 2 łyżkach oleju. Wystarczy krótkie smażenie, po czym dodaj wrzącej wody, przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Warzywa gotuj przez 15 minut.
- W tym czasie posiekaj drobno cebulę oraz pokrój pora (białą część) w cienkie półplasterki. na łyżce oleju podaż pora i cebulę na osobnej patelni przez 4-5 minut.
- Do gotujących się warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj aby połączył się z sosem. Dodaj teraz także podsmażonego pora z cebulą. Spróbuj warzywa i dopraw je w razie potrzeby.
- To moment kiedy możesz dodać trochę octu jeśli zdecydujesz się na taką wersję. Dodaj ocet, wymieszaj i wyłącz ogień.
- Tak przygotowane warzywa przełóż na rybę i po przestudzeniu wstaw naczynie do lodówki. Najlepsza ryba będzie następnego dnia kiedy smaki się połączą. Podawaj ozdobione natką pietruszki.
SMACZNEGO!





