Kurczak w przepysznym orzechowym sosie pełnym aromatów i przypraw. Przygotowanie tego kurczaka jest naprawdę proste i szybkie. Wystarczy pokroić drobno i doprawić kurczaka, osobno przygotować składniki sosu i je ze sobą wymieszać, a później już wszystko robi się niemal ekspresowo na patelni.
Sos wyjdzie ci tylko lekko pikantny, ale jeśli lubisz łagodne dania, to po prostu pomiń pastę chilli i zrób danie bez niej. A do kurczaka podaj ryż i pyszny dodatek w postaci mango. Ja do mango dodaję jeszcze nieco świeżego chilli, ale tu chilli również nie jest obowiązkowe.
Polecam Wam także:
Kurczak w cieście kokosowym
Tofu zmieniające życie
Makaron z sosem orzechowym
Makaron smażony z warzywami i tofu
Kurczak słodko-kwaśny
Gyoza z sezamem i kurczakiem
Zielone curry z tofu
Ryż smażony z krewetkami
Żeberka hoisin z makaronową sałatką
Stir fry z fasolką i tofu
Zielone curry z kalafiorem i brokułem
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną
Pad thai z tofu
Czerwone curry z indykiem i kalafiorem
Ryż z kalafiora
Tofu teriyaki
KURCZAK W SOSIE ORZECHOWYM – KURCZAK SATAY
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI KURCZAK:
– 400-500 g trybowanych podudzi z kurczaka
– przyprawy do kurczaka: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka czosnku w proszku, po 1/2 łyżeczki kolendry, kurkumy i pieprzu
– 1 puszka mleka kokosowego
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki brązowego cukru
– 2 łyżki soku z limonki
– 2 łyżki sosu rybnego
– 1-2 łyżki pasty chilli
– 1 łyżeczka suszonej bazylii (najlepiej tajskiej bazylii)
– 3 łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
DO PODANIA:
– ugotowany biały ryż
– 1/2 mango
– 1 mała papryczka chilli
– czarny lub klasyczny sezam
– cząstki limonki
– orzeszki ziemne do posypania
– świeże listki kolendry
PRZYGOTOWANIE:
- KURCZAK Pokrój kurczaka w małe kawałki i przełóż do miski. Wymieszaj wszystkie przyprawy i dodaj je do kurczaka. Połącz i odstaw na chwilę.
- SOS Przygotuj składniki sosu. Połącz ze sobą mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, mąkę kukurydzianą, brązowy cukier, sok z limonki, pastę chilli, suszoną bazylię. Wymieszaj i odstaw.
- Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim kurczaka. Powinien się smażyć kilka minut, aż przestanie być surowy.
- Do usmażonego kurczaka wlej przygotowany sos i podgrzewaj kolejne 3-5 minut aż sos się nieco zagęści.
- Na koniec do gorącego sosu dodaj masło orzechowe i już podgrzewając już na małym ogniu, wymieszaj, aż masło rozpuści się w sosie.
- Kurczaka satay podawaj z ryżem, posypanego orzeszkami i listkami kolendry oraz sezamem. Idealnym dodatkiem do tego dania jest świeże mango, samo lub z dodatkiem świeżego chilli.
Smacznego!