Łosoś z tymi dodatkami to coś fantastycznego. Kilkanaście minut i ryba sama zrobi się w piekarniku, a w tym czasie Ty przygotuj sos oraz warzywa z fetą. Całość robi się niemal ekspresowo, a na pewno bezproblemowo.
Biały sos, który widzisz na rybie to śmietana lub jogurt grecki z dodatkiem odrobiny majonezu dla podkręcenia smaku, sporej ilości koperku oraz przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku. Jest przepyszny i tak jak dol ryby możesz go podawać też do innych dań.
Jeśli lubicie dania z ryb, zapraszam Was także do przepisów na:
Makaron z pieczonym łososiem
Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sałatka cezar z łososiem
Łosoś w sosie chrzanowym
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
Tarta z łososiem w kształcie ryby
ryba w soli
dorsz w papilotach
pieczony pstrąg
Łosoś z pomidorami
ryba w porach
dorsz smażony z sosem maślanym
łosoś ze szpinakiem
łosoś pieczony z parmezanem
dorsz w sosie cytrynowym
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
halibut pieczony
ryba z frytkami
Przepis na turbota
Kotlety z łososia
ŁOSOŚ PO GRECKU
Przygotowanie: 25-30 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki ryba:
– 300 g fileta z łososia ze skórą lub bez
– sól i pieprz
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 10-15 pomidorków koktajlowych
– pół długiego ogórka szklarniowego
– 10-15 czarnych oliwek
– pół czerwonej cebuli
– 1/3 szklanki pokruszonego sera feta
– 1 ząbek czosnku
– 3-4 łyżki posiekanego świeżego koperku
– 4 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu greckiego
– 1 czubata łyżka majonezu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190o C.
- Łososia pokrój na mniejsze kawałki i przełóż na blaszkę lub w naczyniu do zapiekania. Łososia dopraw solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny. Mieszaniną nasmaruj łososia za pomocą pędzla kuchennego.
- Wstaw rybę do piekarnika i piecz przez 10-12 minut.
- W tym czasie przygotuj sos. Do miski dodaj śmietanę lub jogurt grecki, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, 3/4 posiekanego koperku (resztę zostaw do posypania). Sos wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Pokrój warzywa – pomidorki na połówki lub mniejsze części, ogórka w kostkę, czarne oliwki na połówki. Cebulę możesz pokroić w kostkę lub półplasterki i dodać do warzyw. Dodaj też pokruszoną fetę i wymieszaj.
- Po wyjęciu łososia z piekarnika odstaw go na chwilkę, po czym dodaj przygotowany sos czosnkowy oraz warzywa z fetą. Podawaj posypane resztką koperku.