Ten makowiec to szybsze i równie pyszne rozwiązanie co klasyczny makowiec, ale jest dużo bardziej wilgotny i delikatny. Naprawdę warto go przygotować na święta lub z każdej innej okazji, a wszyscy będą zachwyceni efektem.
Najpierw należy ugotować mak, a do tego użyć maku mielonego. Będzie to szybsze i nie będzie wymagało mielenia już po ugotowaniu. Do tego należy mocno zmiksować składniki, dodać ubite białka i bakalie.
A na koniec do makowca japońskiego oczywiście czekoladowa polewa, choć nie jest obowiązkowa. Zamiast tej klasycznej z gorzkiej czekolady możesz dodać czekoladę mleczną, białą lub zrobić inną polewę, lub krem na bazie mascarpone. Tu możesz zaszaleć!
Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie:
– Masa makowa
– ciasto makowe na biszkopcie
– ciasteczka z pieczątkami
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– kruche ciasteczka świąteczne
– muffiny piernikowe
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
MAKOWIEC JAPOŃSKI
Przygotowanie: 2 h
Składniki makowiec japoński:
- 400 g mielonego maku
- 800 ml mleka
- 170 g masła
- 300 g cukru pudru
- 6 dużych jajek
- 4 czubate łyżki kaszy manny
- 500 g jabłek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki drobno pokrojonych bakalii (np. suszonej żurawiny, rodzynek sułtańskich, moreli, fig, inne)
- 1 łyżka miodu
Składniki polewa:
- 100 ml śmietanki 30%
- 160 g gorzkiej czekolady
- dodatkowe bakalie lub kandyzowane pomarańcze do ozdoby
Przygotowanie:
- Do garnka dodaj mak i mleko. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. Po ugotowaniu przestudź mak całkowicie.
- NIEMIELONY MAK – po ugotowaniu należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku.
- Do misy miksera dodaj miękkie masło, cukier i żółtka z 6 jaj. Białka odłóż. Ubijaj całość przez około 5 minut na puszystą masę.
- Do masy dodaj kaszę mannę i wmiksuj, a następnie dodawaj porcjami ugotowany mak, mniej więcej na 5-6 razy, po każdym razie miksując całość.
- Obierz jabłka i zetrzyj je do ogryzka na tarce z dużymi oczkami. Do masy makowej dodaj jabłko, drobno pokrojone bakalie i wszystko wymieszaj.
- Białka ubij ze szczyptą soli w osobnej misce na sztywno. Dodawaj białka partiami (na 2-3 razy), mieszając już łyżką masę do połączenia.
- Krok 8
- dodanie jabłka i bakalii do masy makowej
- Jabłka (400 g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy także proszek do pieczenia (1 łyżeczka), miód (1 nieco czubata łyżka), bakalie (łącznie około 100 g) oraz opcjonalnie drobniutko posiekane płatki migdałowe czy orzechy włoskie.
- Przygotuj prostokąta formę o wymiarach około 22×36 cm lub podobną. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dobrze jest go najpierw pogiąć, zmoczyć i wycisnąć. Dopiero wtedy rozprostować i wyłożyć formę. Dzięki temu łatwiej się układa.
- Makowiec japoński piecz w piekarniku rozgrzanym do 180o C przez 55-60 minut. Po upieczeniu wyjmij i ostudź.
- W małym garnku rozpuść połamaną czekoladę z dodatkiem śmietany 30%. Mieszaj aż całość się połączy i stworzy gęstą polewę.
- Polewą pokryj wierzch makowca japońskiego i odstaw do zastygnięcia. Wierzch możesz ozdobić dodatkowymi bakaliami.