Tarta w słonej wersji czyli popularny Quiche – choć nie do końca bo tym razem nie użyłam ciasta kruchego a gotowego ciasta francuskiego. Przecież nie wszystkie dania muszą być bardzo pracochłonne 🙂
Polecam Wam także przepisy:
– pizza z patelni
– pizza z ciasta francuskiego
– pizza z salami
– pizza na tortilli
– tarta z rabarbarem
Przygotowanie: ok 1 godzina
Składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– 150 g świeżych liści szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– 3 jajka
– 250 ml śmietany 18%
– 3/4 szklanki sera żółtego dojrzewającego
– 10-15 plasterków salami (np z papryką)
Przygotowanie:
Zacznijcie od nastawienia piekarnika na 190st i od przygotowania ciasta. Do wypieku potrzebujecie foremki do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem, to ułatwia wyjęcie wypieku (to nie jest konieczność).
Formę wykładamy ciastem które lekko przyciskamy do brzegów, tak aby i spód i boki były równo pokryte. Nadmiar ciasta obcinamy nożem.
Na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia, tak aby szczelnie pokrył dno o boki. Na papier wysypujemy groch lub ryż mające spowodować że ciasto nam nie wyrośnie (ja mam w szafce porcję grodu która jest używana tylko do tego celu).
Ciasto wkładacie do piekarnika na 15 min, następnie wyjmujecie, wysypujecie groch i usuwacie papier do pieczenia i wkładacie na kolejne 5 min.
W międzyczasie należy przygotować nadzienie – liście szpinaku sparzyć gorącą wodą, osuszyć i lekko posiekać (nie zbyt drobno). Jajka roztrzepać za pomocą trzepaczki, dodać śmietanę i połączyć. Dodać szpinak, odrobinę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Dodać starty ser żółty.
Na upieczone ciasto wyłożyć salami, tak aby pokrywało większość powierzchni ciasta (dół). Wlać na salami masę a następnie kilka plasterków salami położyć na górze. Zapiekać przez ok 30 min.
Tartę można jeść na ciepło lub zimno.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
uwielbiam tarty i szpinak, więc to połączenie jest dla mnie idealne:)