Komosa ryżowa to zborze nie tylko efektownie wyglądające na talerzu, ale także niezwykle zdrowe i pożywne. Jak dodacie do tego liście świeżego szpinaku i kilka innych dodatków stworzycie połączenie doskonałe.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sałatka tabbouleh
– sałatka z kurczakiem i oscypkiem
– sałatka z roślin strączkowych
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Przygotowanie: ok 30 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) w kolorze czarnym
– 2 garści szpinaku (najlepiej wersja baby o mniejszych liściach)
– pół zielonej papryki
– 3 łyżki płatków posiekanych migdałów
– 8-10 plastrów oscypka do smażenia
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka miodu
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Komosę ugotujcie wg przepisu na opakowaniu. Jak jest jeszcze ciepła wymieszajcie ją z umytym szpinakiem. Na odrobinie oliwy podsmażcie zieloną paprykę pokrojoną w paseczki i połóżcie na komosie. Na oleju podsmażcie ser i ułóżcie na górze na wszystkim.
Przygotujcie sos: wymieszajcie oliwę, sok z cytryny, miód, oraz sól i pieprz. Polejcie sosem ciepłą sałatkę. podawajcie niezwłocznie jak sałatka jest jeszcze lekko ciepła.
SMACZNEGO!
7 comments
Fenomenalnie wygląda i do tego z oscypkiem 🙂 chętnie zrobię taką sałatkę, jak kupię oscypek 😉
Dorota ja miałam szczęście i kupiłam podczas pobytu w Zakopanem. Możesz zastąpić innym serem który można smażyć 🙂
Genialnie musi smakować. Komosy czarnej jescze nie jadłam, a gdzie ją można kupić stacjonarnie?
Natalia kupiłam w Piotrze i Pawle. Musisz szukać na półkach ze zdrową i ekologiczną żywniścią
Mmm wygląda przesmacznie i tak bardzo kusząco 🙂
Dziękuję 🙂
Połączenie boskie. Oscypek wręcz dodaje szlifu całości 🙂