Sałatka z batatem i jajkiem na miękko

Uwielbiam do sałatek dodawać jajko na miękko, dlaczego? Przede wszystkim prezentuje się znacznie lepiej niż to już ugotowane, ale przede wszystkim płynne żółtko daje dodatkowy sos do sałatki, który polepsza jej smak. To niby taka mała rzecz, a niesamowicie dużo zmienia w naszym daniu. Musicie spróbować 🙂

Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki.  Polecam Wam także:
sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
 sałatka brokułowa
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

Sałatka z batatem i jajkiem na miękko

Ilość porcji: 1-2
Przygotowanie: 40 minut

Składniki:
– pół szklanki kaszy quinoa (komosy ryżowej) – waga przed gotowaniem
– 1 średni batat
-pół czerwonej cebuli
– 2-3 garście ulubionej sałaty
– 1/3 szklanki sera gorgonzola lub innego podobnego
– 2-3 jaja ugotowane na miękko lub półtwardo
– 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do pieczenia
– 1 łyżka octu balsamiczego
– 1 łyżeczka płynnego miodu
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– sól, pieprz
– 1 gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Kaszę quinoa ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Batata pokrój w niedużą kostkę, cebulę pokrój w półplasterki. Piekarnik rozgrzej do 200 st C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu rozłóż bataty i cebulę, pokrop łyżką oliwy i dodaj lekko posiekaną gałązkę rozmarynu. Piecz przez 20-25 minut aż bataty będą miękkie.
  3. Na talerzach rozłóż sałaty, kaszę quinoa, upieczone bataty z cebulą, ser gorgonzola. Ugotowane na miękko jaja obierz i delikatnie przekrój i połóż na sałatce. Z oliwy, octu, musztardy, miodu, odrobiny soli i pieprzu zrób sos. Polej sałatkę sosem i podawaj póki jest ciepła.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Sałatka z batatem i jajkiem na miękko
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Śledzie skandynawskie

Śledzie robię zawsze na święta, a przed Bożym Narodzeniem w szczególności. Ale nie tylko. Śledzie są pyszne przez cały rok,...

Zamknij