Mam dla Was przepis na tradycyjną sałatkę Cezar. Właśnie w takiej wersji jadłam ją w wielu miejscach na świecie, choć wiem, że niektórzy Cezarem nazywają wersję z jajkiem czy boczkiem. W mojej tradycyjnej wersji znajdziecie kurczaka – możecie grillować go specjalnie do tego dania lub wykorzystać np. pieczonego kurczaka (jeśli lubisz kurczaka pieczonego, to zajrzyj do przepisu na kurczaka pieczonego na butelce z piwem).
Sekretem udanej sałatki Cezar jest pyszny sos, który zrobisz na bazie żółtka, z dodatkiem czosnku. Czasem smak to naprawdę kilka składników, ale odpowiednio dobranych. Dokładnie tak jest tym razem! Sałata, kurczak, parmezan i grzanki. Tyle składników jest bazą do tej sałatki, a ten pyszny sos zrobi z Twojej sałatki coś niesamowicie pysznego!
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
Sałatka z ciecierzycą i boczkiem
Sałatka śledziowa z fasolą
Sałatka z halloumi i gruszką
Sałatka z burakami i kozim serem
Sałatka z pieczonym kalafiorem i halloumi
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Sałatka z szynką i serem
Surówka Colesław – najlepsza
Sałatka z kalafiora
Sałatka z halloumi
Sałatka cezar z łososiem
Sałatka z bakłażanem i pomidorem
SAŁATKA CEZAR
PRZYGOTOWANIE: 15 minut + ew czas grillowania/smażenia kurczaka
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– sałata rzymska lub podobna – kilka, kilkanaście listków na porcję
– 1 mała pierś z kurczaka
– przyprawy do kurczaka: po szczypcie soli i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/3 łyżeczki wędzonej papryki i 1/4 łyżeczki ostrej papryki)
– 2-3 kromki pieczywa (możesz użyć dobrego białego pieczywa lub pszenno-żytniego chleba na zakwasie)
– żółtko jaja
– 1 mały ząbek czosnku
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 6-8 łyżek oliwy + 1 łyżka do kurczaka
– sól i pieprz
– 1/3 szklanki parmezanu lub grana padano w płatkach
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka możesz grillować na patelni, grillu, użyć do sałatki pieczonego kurczaka lub przygotować pieczoną pierś z kurczaka zgodnie z tym, co opisałam w punkcie poniżej.
- PIECZONA PIERŚ Z KURCZAKA: Przygotuj woreczek (rękaw) do pieczenia. Włóż do środka pierś z kurczaka oraz wszystkie przyprawy do kurczaka. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i wszystko dokładnie wymieszaj. Ja zwykle na tym etapie zamykam woreczek i obracam piersią w środku tak, aby przyprawy i oliwa pokryły kurczaka z każdej strony. Kurczaka włóż do piekarnika rozgrzanego do 180o C i piecz przez 25-30 minut, w zależności od wielkości piersi. Po upieczeniu daj mięsu min 5 minut na odpoczynek i dopiero wtedy wyjmuj kurczaka z rękawa i pokrój go na plasterki.
- Przygotuj dwa talerze i połóż na nich sałatę oraz pokrojonego w plasterki kurczaka.
- Kromki chleba pokrój na małe grzanki i podsmaż je na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Grzanki powinny się zezłocić i zrobić chrupiące.
- Z żółtka, startego czosnku, soku z cytryny, oliwy i odrobiny soli oraz pieprzu przygotuj sos. Najlepiej składniki wrzucić do małego słoiczka, zakręcić wieczko i energicznie potrząsać do uzyskania jednolitego sosu. Tak przygotowanym sosem polej sałatki, dodaj grzanki i tarty parmezan. Smacznego!
2 comments
Pyszny przepis. Cezar to moja ulubiona sałatka 🙂
Witaj Aniu,
Prześledziłilam Twoją stronę z przepisami i bardzo mi się podoba. Dzielisz się wspaniałymi propozycjjami latwymi do wykonania i przede wszystkim lekkimi i zdrowymi. Chętnie skorzystam z Twoich propozycji, ponieważ sama zajmuje się promocją zdrowego stylu życia i odżywiania, moja misjs jest pomoc osobom zmienić styl życia na zdrowy, przez pokazywanie jaki w xdrowy, smaczny i prosty sposób można wprowadzić korzystne zmiany w swoim organizmie , jednocześnie stosując prewencję, aby cieszyć się świetnym zdowiem i formą na zawsze.
Pozdrawiam serdecznie
Mariola Romanek