Sałatki to moje ulubione kolacyjne dania, a ta dzięki swojemu rustykalnemu wyglądowi i pysznemu smakowi szczególnie skradła moje serce. Wymaga ona kilku chwil więcej na gotowanie warzyw, ale uwierzcie mi że efekt wart jest tego czasu. Warzywa po krótkim gotowaniu na parze są pyszne i chrupiące, a sałatka z warzywami gotowanymi jedzona na ciepło smakuje jeszcze bardziej 🙂
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– garść roszponki lub innego rodzaju sałaty (możecie także wykorzystać świeże liście szpinaku)
– 1 niewielka kalarepa
– pęczek zielonych szparagów
– 10-15 rzodkiewek
– kilka plasterków twardego sera koziego lub sera typu Old Amsterdam
– 10-15 świeżych jeżyn
– 1 łyżka białego octu winnego
– 1 cebula dymka
– 1 łyżka musztardy dijon
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka oleju roślinnego dobrej jakości
– sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Zacznijcie od przygotowania warzyw do ugotowania na parze. Umyjcie szparagi, rzodkiewkę i kalarepę. Jeśli szparagi są duże możecie odłamać końcówki. Kalarepę przekrójcie na połowę lub na mniejsze części jeśli jest duża. Rzodkiewki umyjcie dokładnie i zostawcie wraz z liśćmi.
Gotujcie warzywa na parze rzez ok 10 minut.
W tym czasie przygotujcie sos: drobno posiekajcie dymkę, dodajcie musztardę, ocet, olej i oliwę. Wymieszajcie. Jeśli sos będzie zbyt gesty możecie dodać odrobinę wody.
Na talerzu połóżcie roszponkę i ugotowane warzywa. Dodajcie ser i jeżyny. Polejcie sosem i podawajcie jak warzywa są jeszcze ciepłe 🙂
Smacznego!
2 comments
Wspaniała, na talerzu jest wszystko co lubię 🙂
smaczna i zdrowa 🙂 polecam abyś ją zrobiła sama 🙂