Jak myślę pizza to na ogół wybieram tą z salami, czasem ostrą papryczką. Wszelkie „salami picante” to na ogół mój pierwszy wybór w pizzeriach. Tym razem nie było inaczej, z tą różnicą że pizzę zrobiłam sama w domu, a zjedliśmy ją w ogrodzie przy pięknej pogodzie. Nie mogło być lepiej, dwa leżaki, niski używany przeze mnie do robienia zdjęć stolik i jedzenie domowej pizzy w nieskrępowanych okolicznościach 🙂
Polecam Wam także:
– pizzę z szynką i pieczarkami
– pizzę na tortilli
– pizzę z patelni
– Ciasto na pizzę
– sałatka gyros
– pizzę z ciasta francuskiego
– zapiekanki z pieczarkami
PRZEPIS NA PIZZĘ SALAMI
PRZYGOTOWANIE: 1h 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: ilość ciasta na 2 duże lub 3 mniejsze pizze
SKŁADNIKI CIASTO:
– 500 g mąki pszennej tylu 650 lub wyższa
– 1 saszetka (7g) drożdży
– pół łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 325 ml ciepłej wody
SKŁADNIKI SOS:
– 1 puszka pomidorów lub dwa dojrzałe pomidory obrane ze skórki
– 2 ząbki czosnku
– 3-4 suszone papryczki chilli lub połowa świeżej papryczki
– garść świeżych ziół – wybierzcie takie jakie lubicie np: bazylię, oregano, szczypiorek, natkę pietruszki, inne
SKŁADNIKI NA TOP:
– dwie kulki sera mozzarella
– 6-8 plasterków salami
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– ew odrobina płatków chilli do posypania (jeśli lubicie pikantne pizze)
– ruccola do posypania
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Drożdże, cukier i wodę wymieszać i odstawić na 5 min aby zaczęły tworzyć się niewielkie bąbelki. Wszystkie składniki ciasta wsypcie i wlejcie do jednej misy. Połączcie je za pomocą miksera (jeśli używacie ręcznego miksera wybierzcie spiralne mieszadła), lub ręcznie zagniećcie ciasto. Odstawcie ciasto na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Jeśli nie macie specjalnego np kamienia do pizzy użyjcie folii aluminiowej do jej przygotowania. Wyłóżcie nią blachę piekarnikową, nasmarujcie odrobiną oliwy i wysypcie odrobiną mąki. Ciasto podzielcie na 2 lub 3 części. Krótko ugniećcie w dłoniach (jeśli się przykleja posypcie nieco mąką, ale nie za dużo). Ciasto możecie rozwałkować lub rozciągnąć za pomocą dłoni. Po ułożeniu na folii możecie jeszcze „dociągnąć” pizzę tam gdzie wyszła za gruba. Tak przygotowane ciasto odstawcie najlepiej na 30 minut aby odpoczęło. Najlepiej przygotujcie od razu wszystkie pizze, jeśli nie macie większej ilości blach ułóżcie teraz pizze na folii aluminiowej, później z jej pomocą przełożycie całość na blachę.
PRZYGOTOWANIE SOSU I PIZZY:
W czasie kiedy pizza odpoczywa przygotujcie sos. Najlepiej zrobić to w blenderze gdzie przetrzecie wszystkie składniki, ewentualnie doprawcie do smaku. Sosem posmarujcie pizzę zostawiając rant ok 1-2 cm. Na sosie ułóżcie salami, a następnie porwaną w rękach mozzarellę. Posypcie oregano i ew chilli. Tak przygotowaną pizzę pieczcie ok 9-10 min w piekarniku nagrzanym do 250 st. Ja podaję pizzę na ogół z sosem pomidorowym który przygotowałam, a dodatkowo z oliwą smakową domowego wyrobu (czosnkową lub chilli). Przed podaniem możecie dodatkowo posypać pizzę ruccolą.
Smacznego!
7 comments
Wspaniały przepis! A pizza wygląda tak przepysznie, że już obśliniłam cały ekran 😀
Doskonała pizza! A najważniejsze, że zjedzona w takiej fajnej scenerii 😉
Uwielbiam pizzę a zwłaszcza tę domową 🙂 Piękne zdjęcia, Pozdrawiam i zapraszam do siebie. classyflavors.com
Dziękuję, a do Ciebie chętnie zajrzę 🙂
Bajecznie cienkie ciasto – rewelacja! 🙂
Witaj. Promujemy przepisy blogerów. Może zechcesz dołączyć do naszego Katalogu Smaków? Serdecznie zapraszamy do rejestracji na http://www.katalogsmakow.pl
Dziękuję nie jestem zainteresowana. Na przyszłość proszę o nie wstawienie linków w komentarzach, zazwyczaj je usuwam.