Uwielbiam kalafiora, ale dotychczas robiłam go głównie gotowanego, tradycyjnie okraszonego bułką tartą z masłem. Wizyta w Restauracji Shuk pokazała mi jednak inny sposób na przygotowanie tego warzywa, a kalafior w całości wygląda pięknie i smakuje genialnie. Zachęcam do wypróbowania tego sposobu.
Polecam Ci także przepisy:
– pyszna kalafiorowa
– placki z kalafiora
– zupa krem z kalafiora
– kalafiorowa z bułką tartą
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– sałatka z pieczonym kalafiorem
Ilość porcji: 1
Przygotowanie: 80 minut
Składniki:
– 1 kalafior cały
– 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka papryki ostrej lub wędzonej
– 1 łyżeczka soli
– 200 ml jogurtu greckiego
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– pestki z połowy granata
Zacznijcie od przygotowania kalafiora. Usuńcie listki i wytnijcie wystającą część głąbu. Na patelni lub w garnuszku rozpuście olej kokosowy i dosłownie przez minutę smażcie na nim przyprawy: kmin, sól i paprykę. Otrzymaną mieszanką posmarujcie kalafiora, najlepiej za pomocą pędzelka. Ja robię to już na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na którą kładę moją główkę kalafiora.
Kalafiora pieczcie w temperaturze 200 st C przez 45 minut, po czym wyjmijcie blachę i przykryjcie kalafiora sporym kawałkiem folii aluminiowej. Wstawcie kalafiora ponownie do piekarnika na ostatnie 30 minut.
W międzyczasie przygotujcie sos – do jogurtu greckiego dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wstawcie do lodówki do czasu podania. Upieczonego kalafiora polejcie przygotowanym jogurtem, posypcie natką pietruszki i posypcie granatem.
SMACZNEGO!