To moja ukochana góralska zupa, którą jem zawsze, podczas każdego pobytu w polskich górach. Doszło do tego nawet że obydwoje z J. oceniamy restaurację przez pryzmat smaku kwaśnicy. Sezon narciarski nie trwa niestety cały rok (to gównie wtedy jestem w górach), a zatem można ulubioną kwaśną zupę przenieść do własnego domu. Tym razem zrobiłam naprawdę dużą porcję, a żeberka na których ugotowana została kwaśnica wykorzystałam do kolejnego przepisu na żeberka barbecue. Czyli przygotowując jedno danie mamy od razu cały obiad, czy nie jest to SMART 😉
Polecam Wam także inne przepisy:
– zupa gołąbkowa
– przepyszne gołąbki z włoskiej kapusty
– zupa cebulowa z grzanką
– genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z ziemniaków ze śledziem
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
KWAŚNICA
PRZYGOTOWANIE: 1,5 h
Ilość porcji: 6-7
SKŁADNIKI:
– 600 g surowych żeberek
– 400 g wędzonych żeberek
– 300 g wędzonego boczku
– 3,5 litra wody
– 3 ząbki czosnku
– 20 suszonych grzybów (prawddziwków, podgrzybków)
– 5 dużych ziemniaków
– 700 g kiszonej kapusty (im bardzej kwaśna tym lepiej)
– 2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki pieprzu
– 2 łyżeczki suszonego majeranku
– 1 łyżeczka kminku
– łyżeczka ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
Przygotowanie:
- Przygotujcie żeberka. Pokrójcie je na niniejsze kawałki, włóżcie do garnka i zalejcie wodą. Dodajcie sól i po zagotowaniu zdejmijcie szumowiny. Następnie dodajcie ziele angielskie i liście laurowe, gotujcie około 40-50 minut, aż żeberka zrobią się bardziej miękkie.
- Do zupy dodajcie wędzone żeberka, również pokrojone na mniejsze części, oraz boczek pokrojony w niewielką kostkę. Doprawcie pieprzem, kminkiem, dodajcie czosnek pokrojony w plasterki i suszone grzyby. Gotujcie około 20 minut.
- Dodajcie do zupy ziemniaki pokrojone w kostkę i zagotujcie około 10 minut. Przyszła kolej na kiszoną kapustę. Sok wlejcie od razu do zupy, a kapustę przeciekajcie krótko nożem. Włóżcie kapustę do zupy i dodajcie suszony majeranek . Gotujcie 20-30 minut aż kapusta nieco zmięknie. Spróbujcie zupy czy jest wystarczająco kwaśna. Jeśli nie, bo trafiliście na mało kwaśną kapustę, dodajcie do zupy sok z 1 cytryny, doskonale podkręci smak. Doprawcie zupę jeśli zachodzi taka potrzeba.
- Gotowane (od surowego) żeberka wyjmijcie. Zupę podawajcie z wędzonym żeberkiem i pajdą chleba.
Smacznego!