Będąc w Grecji musicie ich spróbować 🙂 To podstawowe danie uliczne, przygotowywane w tak wielu rodzajach, z przeróżnymi dodatkami i sosami. Moja nowa książka z kuchnią grecką ma cały rozdział z przepisami na souvlaki, a na jego wstępie siedem souvlakowych przykazań, z których najważniejsze są te że kebab to nie souvaki, podobnie jak gyros czy kalamaki (mięso na patyku), Suvlaki to rożek z nadzieniem, rożek z chlebka pita. Dziś przygotowałam do niego pyszne kotleciki wieprzowe, dodałam sos tzatziki oraz marynowaną cebulę. Tym razem postawiłam na gotowe chlebki pita, ale jeśli macie trochę więcej czasu zróbcie je sami 🙂
Mam dla Was jeszcze kilka greckich propozycji:
– sałatka z grillowanych warzyw z halloumi
– zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi
– bulion z jajkiem z serem halloumi
– sałatka grecka
– sałatka z arbuzem i fetą
– carpaccio z cukinii
– sałatka grecka z quinoa
– tarta z cukinią
PRZYGOTOWANIE: 1 h 20 min
ILOŚĆ PORCJI: 4
Składniki:
– 500 g mielonego mięsa wieprzowego wysokiej jakości
– 1,5 czerwonej cebuli
– 2 łyżeczki uprażonych i rozgniecionych nasion kopru włoskiego
– sól i pieprz
– kilka łyżek sosu tzatziki
– łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka oliwy extra virgin
– sok z połowy cytryny
– 4 chlebki pita
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowania zacznijcie od bardzo drobnego posiekania połowy cebuli. Dodajcie ją do mięsa, wsypując rozgniecione nasiona kopru włoskiego, spore szczypty soli i pieprzu. Mięso wyrabiajcie dłońmi aż zacznie się kleić i stworzy jednolitą masę – ok 5 minut. Następnie z tak przygotowanego mięsa zróbcie 11-15 niedużych podłużnych kotlecików, ułóżcie je na talerzu i wstawcie do lodówki na min 1h. Możecie także przygotować je np dzień wcześniej, a talerz przykryć folią aluminiową zanim wstawicie do lodówki. Wtedy przygotowanie souvlaków zajmie Wam mniej czasu 🙂
- Z soku z cytryny i oliwy przygotujcie sos. Cebulę pokrójcie w cienkie plasterki lub półplasterki, a następnie zalejcie sosem posypując jeszcze natką. Odstawcie na min 40 minut do lodówki. W tym czasie możecie ją 2-3 razy przemieszać aby cebula pokryta była sosem. Musi nieco zmięknąć.
- Kotleciki usmażcie z każdej strony, najlepiej smażyć je po 3 min z każdej strony na patelni z przykryciem. Wtedy będzie pewność że nie są surowe w środku.
- Chlebki pita delikatnie zmoczcie wodą za pomocą kuchennego pędzla, podpieczcie na suchej patelni lub w nagrzanym piekarniku. Na tak przygotowaną pitę połóżcie trochę sosu tzatziki, 2 kotleciki i odrobinę cebuli. Zawińcie rożek i zjadajcie od razu puki wszystko jest ciepłe 🙂
Smacznego!