Ten krem z groszku ma nie tylko piękny kolor, ale także pyszny smak. Naprawdę warto poświecić chwilę czasu na jego przygotowanie. Jak krem będzie gotowy zaszalejcie z dodatkami, możecie wybrać nawet te bardzo orientalne.
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 400 g mrożonego groszku
– puszka (400 g) mleka kokosowego
– 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
– 1 cm świeżego imbiru
– 2 cm trawy cytrynowej
– 2 liście kafiru
– 1 łyżka oleju ryżowego
– sól, pieprz
– szczypior do dekoracji
Przygotowanie:
- Na oleju podduście posiekany imbir, trawę cytrynową i liście kafiru. Duście 2-3 minuty, a następnie dodajcie groszek i duście kolejne 2 minuty. Zalejcie całość gorącym bulionem i mlekiem kokosowym. Gotujcie ok 10-12 minut aż groszek zrobi się miękki. Zbledniejcie zupę, doprawcie solą i pieprzem do smaku i podawajcie ozdobioną świeżym szczypiorem.
SMACZNEGO!
Polecam także:
– krem z cukinii z nachos
– krem z ziemniaków ze śledziem
– przepyszna zupa krem z białej cebuli
– krem z pieczonych pomidorów i papryki
– krem z zielonego groszku z boczkiem
– zupa krem z dyni
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– krem z papryki z tequilą
– krem z pieczonej papryki
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
– zupa cytrynowa
– krem z dyni z jabłkiem
– krem brokułowy
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
Zupa jest przepyszna, choć niestety pozmienialam proporcje(dałam o wiele za wiele trawy cytrynowego i liści kaffiru), zapomniałam dodać octu ryżowego, podsmażyć imbiru i czosnku(od razu dałam do gara) ,zrobiłam wszystkiego na kostce rosołowej i zamiast szczypiorku dałam mnóstwo koperku,a nawet dałam 2 serki topione o smaku śmietankowym (zawsze daje do zupy kremów- nawyk) to i tak była super. Następnym razem nie będę się trzymać stricte przepisu i nie cudować ale powiem szczerze, że połączenie groszku, liści kaffiru i mleczka kokosowego odmieniło moje życie. Pani Aniu, mam nadzieje, że pani wybaczy mi tą herezje ale dopiero się uczę gotować i to jest pierwszą w życiu zupa którą nieudolnie zrobiłam i mi smakuje. Jestem Pani fanką.
Oczywiście że wybaczę, najlepsze w gotowaniu jest właśnie to że każdy z przepisów można potraktować jako inspirację i zrobić swoją wersję. Wierzę że było smacznie 🙂