Makarony z różnymi rodzajami pesto bardzo doceniam za prostotę ich przygotowania. Pokazywałam Wam już klasyczne zielone pesto, pesto z rukoli, pesto z awokado. Dziś przyszła pora na bardzo delikatne pesto z zielonego groszku z dodatkiem natki pietruszki. Pokochają je Ci z Was, którzy lubią lekko słodki smak groszku zielonego 🙂
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron z pesto i pomidorkami
– makaron bolognese
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
MAKARON Z GROSZKOWYM PESTO
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu tagliatelle lub innego
– 1/2 szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku
– 1 szklanka świeżej pietruszki
– 1/4 szklanki świeżych liści mięty
– 3 łyżki orzeszków piniowych
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny
– 1/4 szklanki świeżo startego sera pecorino romano lub parmezanu + dodatkowy do posypania
– 2 ząbki czosnku
– pół cebuli
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki płatków chilli
-1/3 szklanki oliwy z oliwek
– 1 łyżka masła
– 2 szklanki świeżej rukoli
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu odlej pół szklanki wody z gotującego się makaronu i zachowaj.
- Orzeszki piniowe podsmaż na suchej patelni. Jak zaczną nieco ciemnieć zdejmij i odłóż.
- Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć czosnek i cebulę i zeszklij. Dodaj groszek (możesz dodać mrożony groszek na patelnię, wtedy smaż tylko odrobinę dłużej) i smaż kilka minut aż groszek zmięknie i pokryje go masło.
- Do blendera dodaj podsmażony groszek z cebulą i czosnkiem, ser pecorino lub parmezan, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, miętę, pietruszkę sporą szczyptę soli i pieprzu. Zacznij blendować i następnie dodaj połowę zachowanej wody z gotującego się makaronu – dodawaj partiami. Woda powinna spowodować, że sos będzie gładki i aksamitny. Spróbuj sosu i dopraw go w razie potrzeby.
- Uwaga: jeśli lubisz bardziej wyraziste w smaku dania możesz do pesto dodać jeszcze chilli.
- Pesto wlej na patelnię, dodaj dopiero co ugotowany makaron, resztę wody zachowanej z gotowania. Podgrzewaj i mieszaj około 2 minut. Wtedy dodaj rukolę, wymieszaj i wyłącz gotowanie.
- Przekładaj na talerze, posypuj dodatkowym serem, posyp orzeszkami piniowymi i dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawaj!
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!