Ostatnio robiłam dla Was bardzo obszerny test jogurtów greckich. Zachęcam aby do niego zajrzeć, nie każdy z jogurtów które dostępne są na sklepowej półce ma zadowalający skład i warto wybierać je świadomie.
Jako że w mojej lodówce pojawił się olbrzymi zapas jogurtów, chcę Wam pokazać fantastyczny sposób na ich przetworzenie. Dziś zapraszam na labneh, czyli pyszny kremowy serek, który nie wymaga zbyt dużo pracy a jedynie odrobinę czasu i miejsca w lodówce. Zobaczcie jak go przygotować. Serek możecie przygotować w formie bardziej płynnej, idealnej do smarowania pieczywa, lub pozostawić go na kilka dni więcej i przygotować wersję bardziej zwartą, super do krojenia. KONIECZNIE ZRÓBCIE Z TEGO SERKA KULKI SEROWE W OLIWIE 🙂
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– szakszuka (shakshuka)
– szakszuka z kurkami
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
SER Z JOGURTÓW GRECKICH
Przygotowanie: 5 minut + czas w lodówce
Składniki:
– 800 g jogurtu greckiego
– pół łyżeczki soli
– gaza i gumka recepturka
– sitko lub durszlak, miska
Przygotowanie:
- Na misce połóżcie sitko lub durszlak. Idealnie byłoby gdyby miska pod sitkiem miała jeszcze trochę przestrzeni na zbierającą się serwatkę.
- Na sitku ułóżcie podwójnie złożoną gazę. Jogurt grecki wymieszajcie z solą, przełóżcie na gazę i zawiążcie od góry za pomocą gumki recepturki, zbierając wolne brzegi gazy.
- Tak przygotowany jogurt wstawcie do lodówki. Codziennie odcedzajcie serwatkę z miski w której się zbiera.
- To kiedy go wyjmiecie zależy od efektu jaki chcecie uzyskać. Po 1-2 dniach uzyskacie serek idealny do smarowania kanapek, po 4-6 dniach zwarty serek, taki jak na moich zdjęciach. Z serka możecie ulepić kulki serowe i przygotować je w oliwie z oliwek. Już niedługo pokażę Wam ten przepis.
SMACZNEGO!
I jeszcze pyszne przepisy na śniadania:
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros, Omlet z serem brie, Jajko w bułce, Tosty francuskie z parmezanem, Śniadaniowa quesadilla z jajkiem, Tosty o smaku pizzy bez pieczywa, Bruschetta z burratą i pomidorami, Croissont zapiekany z brzoskwiniami, Placki z kaszy manny, Jajka sadzone jak obraz, Tosty z omletem i dodatkami, Kajzerki nadziewane szynką i serem
7 comments
wlasnie przeczytalam przepis i lece do sklepu po jogurt,dam znac jak mi poszlo,ale wyglada super,pozdrawiam
czekam na efekty, z serka też możesz zrobić kuleczki serowe w oliwie. są genialne 🙂
Kobieto, ja nie doczekam tych 4 dni, a Ty jeszcze kusisz kulkami serowymi 😉 Na pierwszy raz, wybiorę ten wariant smarowalny 😉
Świetny blog, apetyczne zdjęcia, cieszę się, że tu trafiłam.
Wyciągam męża na spacer i po jogurty greckie, ale to ciii 😉 Spróbuję wariantu z kozieradką i może czarnuszką z suszonymi pomidorami w drugiej wersji?
wszystkie warianty będą super, ja w weekend zamierzam robić serek ze zsiadłego mleka, w bardziej twarogowej wersji. Będzie niedługo przepis 🙂
Właśnie robię serek. Dodałam koperek,szczypiorek i pietruszkę drobno posiekane. Ciekawe ile wytrzymam .dam znać jak wyszło.
Mam pytanie ile procentowy ma byc ten jogurt dziekuje
powiem tak – najlepiej jak najbardziej procentowy 😉