Ostatnio pokazywałam Wam jak sprytnie zrobić kolację w 10 minut z pastami Wawrzyniec. Tym razem postanowiłam zaszaleć i wykorzystując ten sam produkt zrobiłam pyszne zielone pierogi. Pasty znacznie przyśpieszyły mi proces robienia pierogów – nie musiałam przygotowywać farszu, miałam już gotowy i to w różnych wersjach. Do moich zielonych pierogów pasują wszystkie cztery pasty. Dzięki nim mój obiad był bardzo zróżnicowany, a każdy pieróg był niespodzianką.
Pasty Wawrzyniec to nowy produkt ZT Kruszwica, który zrobiono z naturalnych składników. Fantastyczne jest to że ten sam słoiczek możecie wykorzystać na wiele różnych sposobów, robiąc szybką kolację, naleśniki czy właśnie pierogi. Jeśli macie małą wprawę w lepieniu pierogów możecie do past dodać nieco tartego sera żółtego – dzięki któremu pasta będzie bardziej gęsta i zwarta, z pewnością łatwiej będzie zamknąć pierogi.
#Wawrzyniec #WarzywnaRewolucja #RewolucyjnePrzepisy #RewolucjaWKuchni #WolnośćZdrowieWarzywa
ZIELONE PIEROGI Z PASTAMI WARZYWNYMI
Przygotowanie: 40 minut
Składniki ciasto:
– 0,5 kg mąki pszennej: typ 450 do 550
– 60 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)
– płaska łyżeczka soli
– 100 g świeżego szpinaku
– 200 ml wody o temperaturze 70-80 st C (jeśli nie macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej ciepłocie ugotujcie tradycyjnie i przestudźcie przez 3-4 minuty)
Składniki nadzienie:
– Wawrzyniec z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką
– Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną
– Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem
– Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry
– ewentualnie ser żółty tarty dla zagęszczenia past warzywnych Wawrzyniec
Przygotowanie:
- Do blendera wrzućcie umyte liście szpinaku, dolejcie olej i blendujcie 2-3 minuty, aż całość będzie jednolita i nie będą widoczne grudki szpinaku.
- Do miski wsypcie mąkę, dodajcie olej ze szpinakiem i sól. Partiami dolewajcie wodę. Najlepiej miksujcie ciasto za pomocą miksera ze spiralną końcówką, do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, ale nie klejące. Musicie wyczuć te moment, dlatego wodę należy dodawać stopniowo, bo może się jej okazać zbyt dużo. Ciasto odstawcie na 10 minut aby odpoczęło.
- Rozwałkowujcie ciasto partiami na blacie posypanym mąką. Wycinajcie koła za pomocą np szklanki. Dodajcie farsz z jednej z past (jeśli będzie dla Was zbyt rzadka dodajcie nieco tartego żółtego sera) i zawińcie brzegi.
- Pierogi gotujcie w wodzie z drobiną oleju przez kilka minut, do momentu wypłynięcia. Podawajcie od razu, lub układajcie na półmisku i lekko polejcie olejem, aby się nie sklejały.
SMACZNEGO!
Polecam Ci także przepisy:
– pierogi ruskie
– pierogi z mięsem
– pierogi z soczewicą
– pierogi z kaszą gryczaną
– pierogi z szpinakiem i serem feta
– pierogi z dynią i serem pleśniowym
– zielone pierogi
– leniwe
– najlepsze ciasto na pierogi
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
Te pierogi wyglądają na prawdę wspaniale 🙂 chyba muszę ich spróbować 🙂