Tak to już jest, że kupując kapustę np do gołąbków, później zastanawiam się jak mam ją wykorzystać. Tak było też i tym razem. Moja rodzina nie jest liczna więc zużyłam 10 liści kapusty, a pozostałe liście posiekałam i dodałam do mojej zupy.
Ta zupa to połączenie jarzynowej, kremu z warzyw oraz kapuśniaku. Zapewniam że jest naprawdę smaczna, a jej smak możecie dodatkowo podkręcić smażonym boczkiem lub wędzoną rybą, jeśli chcecie zrezygnować z boczku.
Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy:
– zupa gołąbkowa
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– przepyszne gołąbki z włoskiej kapusty
– zupa cebulowa z grzanką
– genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z ziemniaków ze śledziem
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
zupa z włoskiej kapusty
Ilość porcji: 4-6
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 500 g ziemniaków
– 250 g włoskiej kapusty
– 1 l bulionu drobiowego lub z jarzyn, możesz wykorzystać mój przepis na rosół
– sól i pieprz
– 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
– paseczki usmażonego boczku do podania
Przygotowanie:
- Cebulę posiekajcie w półplasterki lub piórka. Ziemniaki i marchewkę obierzcie i posiekajcie w niedużą kostkę.
- Na oliwie podsmażcie ok 2 minut cebulę, a następnie dodajcie ziemniaki i marchewkę. Smażcie ok 2 minut po czym dodajcie gorący bulion. Gotujcie warzywa w bulionie aż te staną się miękkie – ok 8-10 minut. Zestawcie z palnika i zmiksujcie zupę za pomocą blendera lub końcówki blendującej.
- Ponownie postawcie zupę na palniku. Jeśli jest zbyt gęsta możecie dodać jeszcze nieco bulionu. Wrzućcie kapustę którą poszatkujecie w cieknie paseczki i gotujcie 3-4 minuty.
- Doprawcie zupę do smaku solą i pieprzem. Podawajcie z odrobiną boczku lub jeśli wolicie wersję bezmięsną zamieńcie boczek na wędzoną rybę.
SMACZNEGO!
1 comments
Bezmiesna ryba??