Pomidorowa z ryżem czy makaronem? To odwieczne pytanie i odwieczna niezgoda Polaków. Ja mam swoje preferencję ale zjem obie wersje. Pomidorowa jest jednak ta sama, na dobrym rosole, z dodatkiem świeżych lub przetworzonych pomidorów. Do swojej pomidorowej najchętniej wykorzystuję passatę pomidorową, która dostępna jest już teraz z niemal każdym sklepie. Ale zamiast niej możesz użyć koncentratu pomidorowego lub ugotowanych i przetartych świeżych pomidorów. Lubisz ze śmietaną? Ja tak, dlatego dodaję ją do zupy niemal zawsze. Ale to nie jest obowiązkowe. Daję Ci bazowy przepis a Ty zmień go według własnych upodobań 😉
Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy:
– kwaśnica
– najlepsza ogórkowa
– kalafiorowa
– zupa jarzynowa
– zupa pieczarkowa
– zupa grochowa w wersji fit
– pikantna zupa z pora i soczewicy
– zupa z zielonej soczewicy
– zupa cytrynowa
POMIDOROWA Z MAKARONEM
PRZYGOTOWANIE: 50 minut
SKŁADNIKI:
– 3 podudzia z kurczaka
– pęczek jarzyn do rosołu
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 10 ziaren czarnego pieprzu
– 2-3 listki laurowe
– 150 ml passaty pomidorowej, lub tyle samo świeżo przetartych pomidorów lub 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3-4 łyżki śmietany 18%
– 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
- Zacznij od przygotowania rosołu. Do garnka włóż kurczaka i obrane jarzyny. Całość zalej wodą tak aby przykrywała składniki, dodaj ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach i liście laurowe, a na koniec po łyżeczce soli i pieprzu. Gotuj, wybierając szumowiny z bulionu, aż do czasu kiedy kurczak i jarzyny będą ugotowane (około 30-40 minut). Pod koniec spróbuj wywaru i dopraw go do smaku jeśli zajdzie potrzeba.
- Z rosołu wyjmij kurczaka i jarzyny (możesz ich użyć do przygotowania pysznej sałatki jarzynowej), a następnie za pomocą durszlaka przelej go do innego naczynia aby odcedzić przyprawy. Do ciepłego bulionu dodaj passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. To także czas na doprawienie zupy.
- Na koniec możesz zabielić zupę śmietaną jeśli lubisz. Pamiętaj aby zahartować śmietanę przed jej dodaniem do gorącej zupy. Aby to zrobić do miseczki ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki ciepłej zupy, wymieszaj, a po połączeniu składników ponownie dodaj 2-3 łyżki zupy. Chodzi o to aby śmietana stała się ciepła. Tak przygotowaną śmietanę wlej do garnka z zupą. Podawaj zupę z makaronem z dodatkiem odrobiny posiekanej natki pietruszki.
Smacznego!