Takie dania uwielbiam zamawiać w azjatyckich restauracjach i barach. Możesz zrobić je tylko z krewetkami lub dodać do krewetek jeszcze warzywa, które spowodują, że danie stanie się jeszcze ciekawsze i bardziej kolorowe.
Do tego dania idealnie nadaje się zarówno biały jak i ciemny ryż, ale także makaron ryżowy, zarówno ten w grubszych paseczkach jak i taki bardzo cieniutki. Masz inny makaron azjatycki? Wybierz taki jaki masz w domu i zajadaj się daniem!
Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
Azjatycki pieczony kalafior
Azjatycki makaron z kurczakiem i grzybami
Azjatycka sałatka z ogórków
Azjatyckie żeberka
Azjatyckie pulpeciki z indyka
Pad thai z tofu
Smażony makaron z wołowiną
Makaron stir fry z krewetkami
Kurczak w cieście kokosowym
Tofu zmieniające życie
Tajska zupa z krewetkami
Makaron z sosem orzechowym
Klopsiki z soczewicy w curry
Makaron smażony z warzywami i tofu
Kurczak słodko-kwaśny
Zielone curry z tofu
Ryż smażony z krewetkami
Żeberka hoisin z makaronową sałatką
Zupa curry z krewetkami
Stir fry z fasolką i tofu
AZJATYCKIE KREWETKI
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 150-200 g ryżu (możesz zamienić na azjatycki makaron)
– 2 łyżki oleju
– 60 ml sosu sojowego
– 4-5 łyżek sosu Sriracha lub podobnego
– 400 g obranych krewetek (najlepiej średniej wielkości)
– 2 szalotki
– 1/2 chilli
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
– szczypior dymki do podania
– sezam do podania
Przygotowanie:
- Ryż lub makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pokrój warzywa – czosnek pokrój w plasterki, szalotkę w półplasterki lub kostkę, posiekaj też chilli, którego ilość dopasuj do ostrości papryczki i własnych preferencji.
- Na patelnię dodaj posiekane warzywa i podsmażaj przez 2-3 minuty. Następnie dorzuć krewetki i jeszcze chwilę smaż.
- W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą sos sojowy, sos Sriracha i kilka łyżek wody. Jak krewetki się podsmażą, dodaj sos oraz mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną, która zagęści sos i nada mu odpowiednią konsystencję. Podgrzewaj, aż sos nieco zgęstnieje.
- Na talerze wykładaj ryż lub makaron oraz krewetki. Wszystko posyp posiekaną dymką oraz sezamem i podawaj.
SMACZNEGO!