Uwielbiam smak tej zupy! Jest prosta, bardzo aromatyczna i robi się ją naprawdę ekspresowo. Czerwona pasta curry, będąca bazą tej zupy, super łączy się z mlekiem kokosowym i bulionem, więc wystarczy kilka dodatków, ryżowy makaron, krewetki lub kurczak, a nawet warzywa lub tofu. Zapraszam poniżej na szczegółowy przepis na tę genialną zupę!
Zapraszam do innych moich przepisów na pyszne azjatyckie dania:
Azjatycka sałatka z ogórków
Azjatyckie żeberka
Azjatyckie pulpeciki z indyka
Stir fry z fasolką i tofu
Zielone curry z kalafiorem i brokułem
Żółte curry z kurczakiem
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną
Czerwone curry z kalafiora
Pad thai z tofu
Czerwone curry z indykiem i kalafiorem
Makaron smażony z kurczakiem
Zielone curry z warzywami
Tofu teriyaki
Nasi Goreng z kalafiorem
Szybkie curry z krewetkami
TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
– 15-20 krewetek
– 3 ząbki czosnku
– 1 szalotka
– 3-4 cm świeżego imbiru
– 1 czerwona papryka
– 3-4 łyżki czerwonej pasty curry
– 800-900 ml bulionu z warzyw lub z kurczaka
– 500 ml mleka kokosowego
– 100 g makaronu ryżowego (drobnego)
– 1 limonka
– kilka listków kafiru (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
– świeża kolendra do podania
– posiekana dymka do podania
– odrobinę czarnego lub jasnego sezamu do posypania zupy (czarny da ładniejszy efekt kolorystyczny)
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od posiekania czosnku, imbiru i szalotki. Należy je pokroić dość drobno. Pokrój też paprykę w cienkie paseczki
- Jeśli wykorzystujesz mrożone krewetki, rozmrażaj je wcześniej i zdejmij im pancerzyki oraz ogonki.
- W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i dodaj imbir i szalotkę. Smaż 1-2 minuty, po czym dodaj pokrojoną paprykę i smaż kolejne 2 minuty. Teraz dodaj posiekany czosnek, pastę curry, liście kafiru jeśli używasz i podsmaż jeszcze chwilę. Jak wszystko zacznie pachnieć, wlej gorący bulion, najpierw trochę i wymieszaj, tak aby rozpuściła się pasta curry. Dolej resztę bulionu, po czym dodaj mleko kokosowe. Gotuj zupę przez 6-8 minut aż nieco zgęstnieje. Na koniec wyciśnij sok z połowy limonki bezpośrednio do zupy.
- W tym czasie ugotuj makaron ryżowy.
- Krewetki dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i podsmaż przez chwilę na patelni. Jeśli masz już różowe krewetki, do wystarczy im około 3 minut, jeśli krewetka jest surowa i szara, to wydłuż czas o kolejne 2-3 minuty.
- Do misek nakładaj porcję makaronu, dodaj porcję zupy, podsmażone krewetki, posiekaną dymkę i świeżą kolendrę. Na koniec do każdej porcji wyciśnij jeszcze trochę soku z limonki i posyp czarnym sezamem!
SMACZNEGO!