Makaron puttanesca znajdziecie zarówno w kuchni neapolitańskiej jak i tradycyjnej kuchni rzymskiej. Te dwie wersje różni nie tylko region, ale także dodawanie do sosu filecików anchois, które w wersji rzymskiej są obowiązkowe i nadają mu głębię fantastycznego smaku! Jeśli jednak trudno Ci je kupić możesz je pominąć, a makaron bez nich będzie także pyszny w smaku i pełen aromatów.
Skąd się wzięła nazwa? To bardzo ciekawa historia, a właściwie historie, bo spotkałam się z więcej niż jedną hipotezą jego pochodzenia. Obie mówią o domu publicznym i przygotowaniu tego dania przez kucharza czy karczmarza specjalnie dla klientów takiego przybytku. Przekłady podają jednak różne miejsca. Jedne, że dom publiczny był na obrzeżach Rzymu i wywodzi się z tego regionu, a inne stawiają hipotezę o wywodzeniu się makaronu z okolic Neapolu i wskazują dzielnicę hiszpańską jako miejsce jego przygotowania po raz pierwszy.
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
Makaron z boczkiem i pieczarkami
Makaron z boczkiem i groszkiem
Makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem
Makaron z sosem cebulowym
Makaron z boczkiem i szpinakiem
Makaron z wędzonym łososiem
Makaron w pikantnym sosie pomidorowym
Makaron z brokułem
Makaron carbonara
Makaron z indykiem z sosem ziołowym
Makaron z chorizo
Makaron cztery sery
Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
Makaron primavera z cukinią
Makaron z indykiem i mozzarellą
Makaron z winem i czosnkiem
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
Makaron z pesto i kurczakiem
Makaron alla vodka
Makaron z kurczakiem dijon
Makaron z białym pesto
MAKARON PUTTANESCA
PRZYGOTOWANIE: 15 MINUT
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu penne, spaghetti lub innego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 3 łyżki kaparów
- 20 czarnych oliwek
- 4-5 filetów anchois w oleju – opcjonalnie
- 1 łyżka świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- 200-250 g krojonych pomidorówz puszki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu odlej 1-2 chochle wody z gotowania makaronu, przyda się nieco później.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekany w plasterki czosnek i podsmażaj przez 1-2 minuty, aż się zeszkli i nieco zmięknie. Wtedy dodaj anchois i smaż kolejną minutę.
- Dodaj na patelnię kapary lekko posiekane nożem, czarne oliwki pokrojone na 2-3 części. Duś i wrzuć świeże lub suszone oregano, pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki i chilli. Na koniec dodaj krojone pomidory z puszki. Dopraw czarnym pieprzem i duś przez 7-10 minut.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i dodaj jeszcze nieco wody z gotowania makaronu. Wodą możesz nadać pożądaną strukturę sosu.
- Na koniec dodaj do makaronu posiekaną natkę pietruszki. Makaron przekładaj na talerze, posypuj parmezanem i podawaj.
Smacznego!