Robiłam już wcześniej dla Was przepis na tradycyjne bajgle z wcześniejszym gotowaniem w wodzie zanim trafią do piekarnika. Tym razem jednak mam szybszy i prostszy przepis na bajgle bez gotowania, a do tego tak pięknie zawinięte 🙂
Zobacz inne przepisy na pieczywo:
– bułeczki jogurtowe
– bułki do hamburgerów
– chleb z samych ziaren
– chlebek z pesto
– chlebek z cukinii
– cebularze
– Rogaliki maślane
BAJGLE BEZ GOTOWANIA
Ilość porcji: 10 bajgli
Przygotowanie: 2 h 10 minut
Składniki:
– 650 g mąki pszennej
– 100 g mleka*
– 220 g ciepłej wody*
– 1 torebka suchych drożdży (7-8 g) lub około 15 g świeżych
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 jajko + 1 dodatkowe do nasmarowania bajgli
– 1,5 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka soli
– sezam lub czarnuszka do posypania
*mleko i woda podane są w gramach, dlatego zważ je na wadze
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut do wyrośnięcia.
- Do misy miksera dodaj mąkę, mieszaninę z drożdżami, mleko ciepłe lub w temperaturze pokojowej, oliwę i jajko. Miksuj na jednolitą masę z użyciem końcówki spiralnej. Jak ciasto stworzy jednolitą kulę dodaj jeszcze sól i wymieszaj.
- Włóż ciasto do misy wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 60 minut.
- Podziel ciasto na 10 równych części, warto najpierw zważyć ciasto na wadze a później również z wykorzystaniem wagi odmierzać każdą z porcji.
- Wałkuj każdą z porcji aby uzyskać walec około 60 cm. Wtedy złóż go na pół i zaplataj wokół siebie tworząc kłos. Na koniec połącz oba końce tworząc bajgla.
- Bajgle układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw je na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po 30 minutach nasmaruj bajgle rozkłóconym jajkiem, wykorzystując do tego pędzel kuchenny. Posyp je też sezamem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez 25 minut aż nabiorą złotego koloru.
SMACZNEGO!
PROPOZYCJA PODANIA:
- serek śmietankowy
- wędzony na zimno łosoś
- salsa ziołowa: 3 łyżki oliwy z oliwek, czubata łyżka musztardy francuskiej, 2 łyżki świeżo posiekanych ziół: koperek, natka pietruszki, bazylia, szczypiorek czy inne. Wszystko wymieszaj i nakładaj na łososia.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
4 comments
Dzień dobry 😊 przepis petarda, jednak chciałabym się dopytać jakiego typu mąki użyć do przepisu?
Pozdrawiam serdecznie
Wybierz mąkę typ 480 do 550 🙂
Czy mogę ciasto przygotowac wieczorem i przechowac w lodowce do rana?
Przepis przejrzysty, bajgle wyszły bardzo smaczne, polecam wszystkim