Co powiesz na pyszny pieczony boczek, który jest niesamowicie miękki i ma genialnie chrupiącą skórkę, jaka jest grzechu warta? Napisałam Ci dokładnie jak uzyskać ten niesamowity efekt, i zapewniam, że będziesz więcej niż zachwycony efektem.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Polecane przepisy:
Boczek rolowany
Schab pieczony
Domowy schab dojrzewający
Domowa szynka w szynkowarze
Domowa biała kiełbasa
Domowy baleron
Swojska kiełbasa przepis
BOCZEK Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ
Przygotowanie: 3 h 20 minut
Składniki:
– boczek o wadze około 1-1,5 kg
– 1 łyżeczka oleju
– 1 łyżka soli
– 1/2 łyżki pieprzu
– opcjonalne 1 łyżka nasion fenkuła
– folia aluminiowa, papier do pieczenia i blaszka
Przygotowanie:
- Boczek umyj pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym.
- Piekarnik rozgrzej do 140o C.
- Przygotuj naczynie, w którym będziesz piec boczek. Najpierw odwróć boczek skórą do dołu i górę natrzyj łyżeczką oleju, dopraw solą, pieprzem i jeśli lubisz to roztartymi w moździerzu nasionami fenkuła.
- Ułóż boczek na folii aluminiowej i zgnieć jej nadmiar tak, aby stworzyła obrzeże wokół boczku, bardzo ciasne, ale aby nie wchodziła na skórę na górze. Stwórz ciasną kieszonkę, w której mięso będzie się piekło we własnych sokach.
- Boczek od góry nasmaruj już resztką oleju i dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika.
- Piecz boczek przez 2,5h w 140 stopniach, ale pod koniec pieczenia skontroluj, czy folia nadal ciasno otula mięso, bo to na pewno się skurczy.
- Po tym czasie wyjmij boczek z piekarnika i zwiększ temperaturę do 240o C. Przygotuj blaszkę, wyłóż ją najlepiej papierem do pieczenia, aby łatwiej później wyczyścić akcesoria. Na blaszce postaw kratkę tą z piekarnika lub inną mniejszą. Na kratce połóż boczek, pozbawiony już folii aluminiowej.
- Tak przygotowane mięso wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 minut na górnym poziomie, aż skórka zrobi się niesamowicie chrupiąca i zrumieni się.
- Po upieczeniu daj mięsu odpocząć minimum 15 minut. Boczek jest idealny na ciepło lub na zimno jako wędlina do kanapek.
SMACZNEGO!
![boczek z chrupiącą skórką](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2024/06/boczekzchrupiacaskorka-3-768x1024.jpg)
![boczek z chrupiącą skórką](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2024/06/boczekzchrupiacaskorka-4-768x1024.jpg)
OCEŃ TO DANIE:
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2024/06/boczekzchrupiacaskorka-3.jpg)
Nazwa dania:
Boczek z chrupiącą skórką
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)