Jeśli jeszcze nie mieliście okazji przygotowywać brokuła gałązkowego zwanego brokułem szparagowym to zdecydowanie zachęcam. Brokuł zjada się w całości z łodyżkami i listkami. Możeci go ugotować na parze i dolać np masłem, tez będzie pyszny. Ja tym razem postawiłam na podsmażenie go na oliwie z dodatkiem czosnku. Proste i szybkie danie, a przyznam że jak zjadłam to miałam ochotę na więcej 🙂
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
BROKUŁ GAŁĄZKOWY PRZEPIS
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
SKŁADNIKI:
– pęczek brokuła gałązkowego (powinien starczyć na 2 porcje)
– 3-4 łyżki oliwy
– 2 ząbki czosnku
– łyżka soku z cytryny lub limonki
– sól i pieprz do smaku
– 1-2 łyżki masła
– 2-3 łyżki pokruszonego sera feta
Przygotowanie należy zacząć od obrania łodyżek brokuła. Musicie to zrobić aby brokuł był w całości jadalny. Na patelnię wlać 2-3 yżki oliwy. Włożyć brokuła, dodać nieco soli i pieprzu i na średnim ogniu podsmażać go ok 6-8 minut pod przykryciem. W połowie zajrzyjcie i odwróćcie brokuła na drugą stronę. W tym czasie posiekajcie czosnek – w plasterki lub mniejsze kawałki – to zależy już od Was. ja postawiłam tym razem na cieniutkie plasterki. Czosnek wymieszać z 1 łyżką oliwy i dodać go do brokuła, pamiętajcie jednak o tym aby zrobić to na sam koniec aby czosnek się nie przypalił. Na sam koniec dodajcie masło które rozpuśćcie już właściwie na wyłączonym palniku. Wyłóżcie brokuła na talerz, posypcie serem feta i podawajcie od razu.
Smacznego!





