Jako Polacy kochamy kopytka, znamy je od dzieciństwa i uwielbiamy podawać w naszych domach. A co Wy na to, aby tradycyjne kopytka nieco urozmaicić? Co powiecie na ich nieco słodszy smak oraz bardziej pomarańczowy kolor, który nada im słodki ziemniak, czyli batat. Zaciekawiłam? Koniecznie musisz spróbować!
Kopytka możesz zrobić z ugotowanego batata lub z jego pieczonej wersji. Tu podaję Ci pewne proporcje mąki, ale jeśli zdecydujesz się na wersję z pieczonym batatem, to mąki będzie zdecydowanie mniej. Pieczony batat jest zdecydowanie bardziej zwarty i większość wody wyparuje podczas obróbki cieplnej. Przy ugotowaniu warzywa nawet jeśli pozbędziesz się wody po ugotowaniu, to jej ilość w batacie jest nadal spora.
Polecam Wam inne przepisy z batatami:
Pieczone bataty z jogurtem i miętą
Sałatka z pieczonym batatem
Pieczone faszerowane bataty
Pikantne frytki z batatów
Pizza z batatów z kurczakiem
Kurczak z batatami
Bataty z sosem z awokado
Sałatka z batatem i jajkiem na miękko
Krem z batatów
Frytki z batatów
Gnocchi z batatów
Chipsy z batatów
Gofry z batata
KOPYTKA Z BATATÓW
Przygotowanie: 20 minut + gotowanie batatów około 20-30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 550 batata
- 130 mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- 80 g masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/3 szklanki listków szałwii
- tarty parmezan do podania
Przygotowanie:
- PUREE Z BATATÓW: Bataty umyj, osusz. 550 g batata to mniej więcej jeden spory batat po obraniu.Batata pokrój na małe kawałki i ugotuj tak jak ziemniaki do miękkości. Po ugotowaniu rozgniataj widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
- Puree przełóż do miseczki, dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sporą szczyptę soli oraz pieprzu i wymieszaj na początku łyżką. Jak składniki się wstępnie połączą, zagnieć już ręką, ale krótko, jedynie do połączenia i stworzenia jednolitej kuli.
- Ciasto podziel na mniejsze porcje, na blacie podsypanym mąką roluj porcje ciasta, a następnie pokrój rulony podobnie jak kopytka na skos.
- Kopytka gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię + 30 sekund dłużej.
- Masło do polania: na patelni rozpuść masło, dodaj nieco soli, bułkę tartą i pod koniec listki świeżej szałwii. Podsmażaj, aż bułka nieco ściemnieje. Masłem polewaj ugotowane kopytka, posypuj obficie parmezanem. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem i podawaj.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł