Robiłam w ostatnich miesiącach wiele bułeczek drożdżowych, ale te staną się jednymi z moich ulubionych. Są niezwykle pulchne i delikatne, idealnie pasują zarówno do słodkich jak i słonych dodatków!
Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo:
– Chleb na maślance
– Focaccia
– Rogaliki maślane
– Ekspresowe bułki bez wyrastania
– Bułki poznańskie
– Bułki z pieczarkami
– Bułki do hot dogów
– Ciabatta
– Precle
– Bułeczki drożdżowe – brioszki
– kajzerki
– bagietki
– chleb pszenny z garnka
– bajgle
– bułki do hamburgerów
BUŁECZKI JOGURTOWE
Ilość porcji: 9 sporych bułek
Przygotowanie: 2 h 20 minut
Składniki:
– 500 g mąki pszennej typ 500 lub 550 (możesz też użyć 650)
– 140 ml ciepłego mleka
– 180 g jogurtu naturalnego (nie gęstego)
– 18-20 g świeżych drożdży lub 6-7 g suchych
– 1 łyżeczka cukru
– 1,5 łyżeczki soli
– 70 g rozpuszczonego masła
– 1 jajko rozmiar M
– do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka wody
– do posypania: sezam klasyczny lub czarny, siemię lniane, mak, inne ziarna
Przygotowanie:
- Masło rozpuść i przestudź.
- DROŻDŻE ŚWIEŻE: W misce wymieszaj 140 ml ciepłego mleka (może być w temperaturze pokojowej), drożdże, łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki (odjętą z podanej ilości). Odstaw na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
- DROŻDŻE SUCHE: dodaj je do wszystkich składników wykonując od razu czynności z punktu 3.
- Do misy miksera dodaj mąkę, drożdże lub zaczyn oraz wszystkie pozostałe składniki poza solą. Zacznij miksować i po 1-2 minutach dodaj sól, wtedy kiedy składniki są już wstępnie wymieszane. Mieszaj ciasto końcówką typu hak lub ręcznie przez około 5 minut, aż ciasto będzie stanowiło ładną zwartą kulę, ale nadal lekko klejącą.
- Przykry misę folią spożywczą lub wykorzystaj do tego czepek plastikowy na głowę (to mój wielorazowy patent). Pozostaw ciasto do wyrastania na 1 -1,5 h aż podwoi objętość.
- Blat podsyp mąką, wyłóż ciasto na blat i podziel je na 9 części. Możesz zważyć ciasto i podzielić dokładnie używając wagi do każdej porcji.. Przygotuj okrągłą blachę blachę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia, minimalna średnica blaszki to 25-26 cm.
- Z przygotowanego ciasta formuj okrągłe, lekko spłaszczone bułeczki. Połóż w formie i przykryj bułeczki folią spożywczą lub ściereczką aby nie wyschły ale jeszcze spokojnie podrosły. Pozwól im wyrastać jeszcze około 30-40 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C.
- Tuż przed włożeniem bułeczek do piekarnika nasmaruj je jajkiem rozmąconym z odrobiną wody oraz posyp sezamem lub ziarnami.
- Piecz bułeczki przez 20-23 minuty do zrumienienia. Bułeczki można podawać od razu po upieczeniu, są pyszne na ciepło. Przechowuj bułeczki podobnie jak inne pieczywo na drożdżach pod szklanym kloszem lub owinięte w folię spożywczą.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!