Miałam okazję dopracować ten przepis i naprawdę serdecznie Wam go polecam. Bułeczki wychodzą pyszne, nie są wcale ciężkie ani twarde w środku, a ich przygotowanie jest ekspresowe. Jak zrobiłam je po raz pierwszy na śniadanie, kiedy spędzaliśmy weekend z moimi rodzicami, moja mama 3 razy pytała się czy na pewno upiekłam je rano i czy aby nie były wcześniej przygotowane i zamrożone. Oczywiście że nie, wystarczy kilka chwil i bułeczki będą wyrastały w piekarniku. Zapraszam Was serdecznie na ten przepis 🙂
Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo:
– bułeczki jogurtowe
– kajzerki
– bułki poznańskie
– bagietki
– ciabatta
– chleb pszenny z garnka
– bajgle
– chlebek z pesto
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- Deska Gąska Apolonia – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Aureliusz – duża150,00 zł
- Deska Gąska Ala – mała120,00 zł
- Deska Gąska Albert – duża150,00 zł
- Deska Gąska Adrianna – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Antoś – mała120,00 zł
- Deska Gąska Antonina – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Anastazy – duża150,00 zł
EKSPRESOWE BUŁKI BEZ WYRASTANIA
Ilość porcji: 8 bułeczek
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– 500 g mąki pszennej typ 550 (możesz też użyć 650)
– 150 ml ciepłego mleka*
– 150 ml ciepłej wody
– 7-8 g suchych drożdży (1 opakowanie drożdży instant)
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko + odrobina wody do posmarowania
– opcjonalnie ziarna do posypania (sezam, czarny sezam, czarnuszka)
* Jeśli masz mleko tylko z lodówki zagotuj wodę do temperatury 70-80 stC i do gorącej wody dodaj zimne mleko. Mieszanina obu płynów będzie miała odpowiednią temperaturę.
Przygotowanie:
- Do misy miksera dodaj mąkę, drożdże oraz wszystkie pozostałe składniki poza solą. Zacznij miksować i po minucie dodaj sól, wtedy kiedy składniki są już wstępnie wymieszane. Mieszaj ciasto końcówką typu hak lub ręcznie przez około 2 minuty, po czym wyłącz mikser i daj ciastu 4-5 minut odpocząć. Następnie mieszaj ciasto jeszcze 3 minuty na wysokich obrotach.
- Ciasto podziel na 8 części i formuj okrągłe, spłaszczone bułeczki. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Bułeczki możesz naciąć na krzyż lub na 3, zobacz jak wyglądają moje bułeczki. Nacięcia najlepiej robić specjalnym nożykiem do nacinania chleba, ale nie jest on konieczny. Nacinając naciskaj bułeczkę aby wgłębienia były jeszcze bardziej widoczne.
- Bułeczki nasmaruj za pomocą pędzla kuchennego mieszaniną rozkłóconego jajka i 2-4 łyżek wody. Na koniec możesz posypać kajzerki sezamem lub czarnuszką (lub ich mieszaniną)
- Piekarnik włącz dopiero w momencie wstawiania do niego bułeczek i rozgrzewaj do temperatury 200 st C. Bułeczki będą wyrastały w rozgrzewającym się piekarniku. Piecz bułeczki przez 25 minut aż się pięknie zezłocą i urosną.
SMACZNEGO!









9 comments
Przepis zapisałam i wypróbuje na święta 🙂 Dzięki!
Robilam przepis na szybko i dalam przez przypadek jajko z reszta skladnikow. Buleczki wyszly przepyszne, miekkie i wyrosniete💙❤
Ja to samo. Dopiero teraz zerknęłam co poszło nie tak 😬
Pieczemy 25 min od wstawienia do piekarnika, czy od momentu uzyskania temp 200st C?
Tak jak jest w przepisie czyli wstawiasz i piekarnik rozgrzewa się razem z bułeczkami i ich wzrostem.
Ja niestety piekłem 25 min od osiągnięcia temperatury i wyszły z zewnatrz bardzo twarde. W środku sa miękkie. Proszę o doprecyzowanie przepisu.
Jeśli zależy Ci na miękkich bułeczkach z zewnątrz to musisz wykorzystać inny przepis, na przykład na bułki poznańskie. Te będą chrupiące na zewnątrz.
Wyglądają cudownie! Chyba zjadłabym wszystkie zaraz po upieczeniu 😀
Pyszne bułeczki, z wierzchu bardzo chrupiące, w środku pięknie mięciutkie, dodałam od siebie trochę różnych ziaren siemię lniane, dynia i smakują wyśmienicie! Polecam serdecznie ten przepis. Idealne na śniadanko na ciepło z masełkiem.