Burger z frytami już nie musi być koniecznie podany w połączeniu z bułką. Dla mnie i frytki i bułka to zdecydowanie za dużo dlatego zdecydowałam się delikatnie „odchudzić” to amerykańskie danie.
Polecane przepisy:
– przepis na ogórki kiszone
– tatar wołowy
Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 500 g wołowiny mielonej
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżka mieszkanki ostrych przypraw (np do kuchni meksykańskiej)
– 1 żółtko
– łyżka siekanej natki pietruszki
– 2 plasterki żółtego sera (opcja)
– frytki, miks sałat, ogórki konserwowe, inne
Przygotowanie:
Frytki piekę w piekarniku – mają wtedy zdecydowanie mniej tłuszczu. Zatem wstawcie frytki na 15-20 min i wróćcie do mięsa. Dodajcie przyprawy (ja użyłam ostrych przypraw do quesadias), pieprz, żółtko i pietruszkę. Poączcie wszystko ręką i uformujcie z mięsa 2 okrągłe płaskie kotlety. Smażcie na patelni z odrobiną tłuszczu. Kotletom potrzeba ok 5-6 min z każdej strony. Przez ostatnie 2 min na patelni na kotletach ułożyć żółty ser.
Podawać z/bez bułki, z frytkami i sałatką.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami