Makaron pikantny

Makarony uwielbiam i robię dość często. Makaron bowiem można zrobić prawie ze wszystkich. Wrzucicie do garnka kawałek mięsa czy warzywa – a i tak będzie dobre.

Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
–  penne z szynką parmeńską 
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– makaron z szynką
makaron z kurczakiem

Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– pół opakowania makaronu świderki
– 10 dag salami pokrojonego w paseczki
– 10-15 małych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół lub ćwiartki (jeśli są większe)
– 1 śmietana 200 ml
– 1 papryczka chili
– 2 posiekane ząbki czosnku
– natka pietruszki
– odrobina parmezanu do podania

Przygotowanie:

Wstawcie wodę na makaron i ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. W chwili kiedy wrzucicie do garnka makaron zacznijcie robić sos. Na łyżce oliwy na sporej patelni podsmażcie chili i czosnek. Kiedy się zeszkli dodajcie salami, pomidorki i 2-3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Podsmażcie ok 2 min. Dodajcie śmietanę i ew jeszcze więcej wody jeśli sos będzie za gęsty. Dalej duście ok 2-3 min.
Po odcedzeniu makaronu przerzućcie go na patelnię i wymieszajcie całość. Dodajcie natkę pietruszki i ew doprawcie do smaku. Przejadajcie na talerze i posypujcie odrobiną parmezanu.
SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Makaron pikantny
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!