Dopiero jakiś czas temu rozpoczęłam swoją przygodę z pieczeniem na zakwasie, ale wiem, że ten chlebek pszenny stanie się jednym z moich ulubionych. Genialny smak, prostota wykonania i piękne dziurki w środku. Ten chlebek to idealny balans pomiędzy klasycznym wypiekiem z piekarni bez dziurek o gładkim wnętrzu, a mega dziurawymi chlebami które teraz coraz częściej proponują małe piekarnie-manufaktury wypieków.
Na opowieści o hodowaniu zakwasu żytniego przyjdzie jeszcze czas, tymczasem odeślę Was na inne blogi, na przykład do Tomka zajadam.pl który fajnie tłumaczy jak zrobić zakwas w domu. Możecie też spróbować zdobyć lub kupić zakwas od osoby która piecze chleby już od dawna, wystarczą wtedy 3-4 łyżki zakwasu i dokarmienie go większą ilością mąki żytniej i wody, wtedy już po 6-8 h można piec chlebek.
Zajrzyj też do:
– chleb z garnka
– bagietki
– kajzerki
– chlebek z pesto
– przepis na bajgle
– chleb z samych ziaren bezglutenowy
– chlebek z cukinii
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– focaccia z rozmarynem
– chleb cebulowy
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE
CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 h zaczyn, 7 h wyrastanie i około 40 minut pieczenie
SKŁADNIKI ZACZYN:
– 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
– 650 ml ciepłej wody
– 500 g mąki pszennej chlebowej (750)
Przygotowanie:
- Składniki dodaj do dużej miski, dokładnie wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 12 h do wyrastania. Ja robię to wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie chlebka.
SKŁADNIKI CIASTO CHLEBOWE:
– cały wcześniejszy zaczyn
– 600 g mąki pszennej typ 750
– 25 g soli
SPRZĘT:
– mikser z końcówką typu hak
– koszyk do wyrastania chleba lub inne naczynie i bawełniana ściereczka kuchenna
Przygotowanie:
- Do misy miksera dodaj mąkę, cały wcześniej przygotowany zaczyn i sól. Wyrabiaj końcówką typu hak przez 8-10 minut, aż ciasto będzie jeszcze klejące ale bardziej sprężyste. Możesz robić to ręcznie ale będzie to trwało minimum 15-18 minut.
- Tak przygotowane ciasto przykryj kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4 h wyrastania.
- Po każdej godzinie czyli 3 razy w ciągu tego czasu musisz składać ciasto. Co to znaczy? Podważaj lekko boki ciasta od spodu i nakładaj je na górę na środek. Wystarczy jedno okrążenie miski czyli robię około 3 złożeń.
- Zrób tak po 1, 2 i 3 godzinie wyrastania.
- Po 4 godzinach wyrastania przełóż ciasto do koszyka do wyrastania obficie podsypanego mąką, a jeśli nie masz koszyka wybierz inne naczynie lub koszyk o pożądanym kształcie, włóż do niego ściereczkę i posyp ją obficie mąką. Zostaw chlebek na kolejne 3 h do wyrastania. Z podanej ilości ciasta wyjdą 2 mniejsze chlebki lub jeden dość spory.
- Mniej więcej pół godziny przed końcem wyrastania rozgrzej piekarnik do 250 st C. Do piekarnika wstaw na spód naczynie żaroodporne i wlej do niego wodę, chlebek powinien się piec w zaparowanym piekarniku.
- Chlebek możesz piec na kamieniu do pizzy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w rozgrzanym żeliwnym garnku przez 40 minut, ale po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 st C.
- Ważne aby wyjąc chlebek z koszyka do wyrastania dosłownie tuż przed włożeniem go do piekarnika, chlebek może się lekko „rozlać” jeśli zostanie wyjęty zbyt wcześnie.
- Chlebek po upieczeniu ma twardą chrupiącą skórkę i pusty dźwięk jak pokukasz w jego spód 😉
- Studź chlebek na kratce, krój najlepiej już po wystudzeniu.
SMACZNEGO!