Ten chlebek jest naprawdę prosty do zrobienia i genialny w smaku 🙂 Dziś mam dla Was przepis szybki, uwzględniający tylko 2 h wyrastania i 1 h pieczenia. Można go zrobić też nieco inaczej, rozpoczynając przygotowania wieczorem dnia poprzedniego a kończąc rano. Na taką alternatywną dłuższą wersję też Was zaproszę wkrótce na blog!
Zajrzyj też do:
– bułeczki jogurtowe
– chleb pszenny na zakwasie
– bagietki
– kajzerki
– chlebek z pesto
– przepis na bajgle
– chleb z samych ziaren bezglutenowy
– chlebek z cukinii
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– focaccia z rozmarynem
– chleb cebulowy
CHLEB PSZENNY Z GARNKA
CZAS PRZYGOTOWANIA: 3 h 20 minut
SKŁADNIKI:
– 300 g mąki pszennej typ 750 – 1000 + dodatkowa około 50 g
– 300 g mąki pszennej typ 450
możesz wybrać też jedną mąkę typ 550 lub 650 i dodać jej 600 g
– 370 ml ciepłej wody
– 2 łyżeczki suchych drożdży (lub 20 g drożdży świeżych)
– 2 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki soli
SPRZĘT:
– żeliwny garnek z pokrywką lub naczynie żaroodporne z pokrywką, może być też naczynie lub garnek i folia aluminiowa z której zrobisz pokrywkę
Przygotowanie:
- DROŻDŻE MOKRE: wymieszaj 50 ml wody, cukier i drożdże. Pozostaw drożdże na chwilę do wyrośnięcia, wystarczy 10 minut
- DROŻDŻE SUCHE: dodaj je do pozostałych składników, przechodząc od razu do punktu 3.
- Do misy miksera dodaj obie mąki, drożdże lub roztwór drożdży, wodę, cukier. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto ma już w miarę zwartą formę dodaj sól. Ciasto możesz wyrabiać rękoma (około 15 minut) lub mikserem stacjonarnym (8-9 minut).
- Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1h.
- Po tym czasie odkryj ciasto i uderz w nie pięścią kilka razy aby je odgazować. Wyjmij ciasto i przełóż na arkusz papieru do pieczenia podsypany mąką. Wyrabiaj 2-3 minuty ciasto tworząc kulkę lub bardziej podłużny kształt (zależy od kształtu Twojego garnka). Następnie połóż ciasto na arkuszu papieru łączeniem ciasta do dołu. Możesz ostrym nożem nakroić ciasto tworząc kilka pasków lub na krzyż. Ja nie nacinam, lubię jak chleb naturalnie pęka. Pozostaw chleb w cieple na 50 minut do wyrośnięcia. Pod koniec podsyp go jeszcze odrobiną mąki (nie jest to konieczne).
- W połowie tego czasu nastaw piekarnik do temperatury 240-250 st C i wstaw do niego swoje naczynie do zapiekania.
- Jak minie czas wyrastania (nie przekraczaj godziny), wyjmij gorące naczynie z piekarnika i włóż do niego chleb razem z papierem do pieczenia. Przykryj pokrywką lub zrób luźną pokrywkę z kilku nałożonych na siebie arkuszy folii aluminiowej i wstaw do piekarnika.
- Od razu po wstawieniu chleba obniż temperaturę do 200 st C. Piecz chleb z pokrywką przez 30 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 30 minut.
- Po upieczeniu wyjmij chleb od razu z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. Jak chwilę ostygnie najlepiej wyjąć go wtedy z garnka i studzić na kratce. Chlebek powinien mieć pyszną chrupiącą skórkę.
SMACZNEGO!
Zobacz też:
Chlebek nadziewany fetą
6 comments
Właśnie wyrabiam chleb, już nie mogę doczekać się efektu 🙂
będzie super 🙂
Chlebek wyszedł bardzo smaczny. Ciasto wyrabialo się mega. Spróbuję upiec go tradycyjnie: wyrastanie w koszyczku i na blachę.
Ja wlasnie sprobowalam mojego pierwszego wypieku chlebka i jest suuuper.
Prosty przepis fajnie sie robi.
Super dziekuje
Czy chleb można upiec tradycyjnie na papierze do pieczenia i przełożyć go na blachę? Bez użycia dowolnego naczynia?
Można, ale wtedy chleb należy włożyć bardzo szybko, na rozgrzaną wcześniej blachę i dbać o to aby w piekarniku była para wodna z wody w miseczce lub ze spryskania go wodą tuż przed włożeniem chleba.