Mój chlebek do żurku zawiera sporą ilość mąki żytniej, dzięki czemu jest jeszcze lepszy w smaku i idealnie pasuje do żurku, który też został przygotowany na zakwasie z mąki żytniej. Z podanych w przepisie porcji przygotujesz 2 chlebki idealnie pasujące do sporej nawet porcji zupy, a chlebek prawidłowo zapieczony wcześniej nie przepuści żadnej zupy, nic nie rozmięknie i się nie wyleje! Nawet jak bierzesz dokładkę 🙂
Zajrzyj też do:
– chleb pszenny z garnka na drożdżach
–chleb pszenny na zakwasie
– bagietki
– kajzerki
– chlebek z pesto
– przepis na bajgle
– chleb z samych ziaren bezglutenowy
– chlebek z cukinii
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– focaccia z rozmarynem
– chleb cebulowy
– Rogaliki maślane
CHLEBKI DO ŻURKU
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 h
ILOŚĆ PORCJI: 2 chlebki
SKŁADNIKI:
– 400 g mąki pszennej typ 750 (lub typ 650)
– 100 g mąki żytniej typ 720
– 330 ml ciepłej wody
– 7-8 g suchych drożdży
– 1 czubata łyżeczka cukru
– 1 czubata łyżeczka soli
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
– do posmarowania chlebków: 1 jajko + 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
- Do misy miksera dodaj obie mąki, drożdże, wodę, cukier i oliwę. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto ma już w miarę zwartą formę dodaj sól. Ciasto możesz wyrabiać rękoma (około 8 minut) lub mikserem stacjonarnym (3-4 minuty).
- Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 h, aż ciasto podwoi objętość.
- Blat podsyp odrobiną mąki pszennej. Podziel ciasto na 2 równe części i z każdej z nich oderwij porcję wielkości orzecha włoskiego. Odłóż te malutkie porcje.
- Z dużych części uformuj 2 okrągłe, lekko spłaszczone chlebki. Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości od siebie. Teraz weź małe porcje i zrób z nich kuleczki które przyczepisz na górze chlebków. Wraz z wyrastaniem ciasto się lepiej połączy.
- Chlebki przykryj szczelnie ścierką kuchenną i pozwól im wyrastać 30-40 minut. Muszą jeszcze sporo podrosnąć.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Jajko roztrzep, połącz z wodą i mieszaniną nasmaruj chlebki za pomocą pędzla kuchennego (jeśli pieczesz chlebki tego samego dnia co będziesz je podawać zachowaj jajko wstawiając je do lodówki, przyda się nieco później).
- Wstaw chlebki do piekarnika i piecz przez 20-23 minuty, aż do zrumienienia.
- Po wyjęciu z piekarnika wystudź chlebki na kratce aż będą całkowicie zimne. Dopiero wtedy możesz kroić je do żurku.
- PRZYGOTOWANIE CHLEBKÓW DO ŻURKU: odetnij czapę chlebka i zachowaj. Ze środka wydrąż miąższ tak aby nie uszkodzić ścianek chleba i zostawić je grubości 1-1,5 cm. Miąższ możesz wysuszyć i wykorzystać na bułkę tartą. Środek najlepiej posmarować pozostawionym wcześniej roztrzepanym jajkiem i wstawić chlebki wraz z czapami (połóż je na blasze osobno) do piekarnika rozgrzanego do 200 st C. Zapiekaj 5-8 minut aż środek zrobi się sztywny i chlebek będzie ciepły i chrupiący.
- Po wyjęciu chlebków nalewaj do nich zupy i podawaj na talerzu. Chlebek doskonale smakuje razem z żurkiem.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
2 comments
Hej:) czy chlebki mozna zrobic bez problemu dzien wczesniej?
Oczywiście, to bardzo dobry pomysł