Na upały chłodniki są najlepsze, zapewne zgodzicie się ze mną. Dziś spotkamy się z tradycją, czyli przepysznym chłodnikiem z botwinki. Te młode buraczki dodaje się do chłodnika w całości, drobno siekając całe warzywo, czyli bulwy, łodygi i liście. To dzięki nim ma tak piękny i wyrazisty kolor.
Zapraszam także na inne przepisy na chłodniki:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– chłodnik z ogórka i awokado
– chłodnik z pomidorów i arbuza
– gazpacho
– przepis na ogórki kiszone
CHŁODNIK LITEWSKI Z BOTWINKI
Przygotowanie: 30 minut + minimum 1 h chłodzenia
Ilość porcji: 3-4 porcje
Składniki:
– pęczek botwinki
– 1,5 l wody lub bulionu warzywnego
– 1 l kefiru lub maślanki
– 4-5 krótkich ogórków gruntowych lub 1 ogórek długi szklarniowy
– pęczek rzodkiewek
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 łyżka soku z cytryny
– pęczek koperku
– 2-3 łyżki posiekanego szczypioru
– ugotowane jajka do podania
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj botwinkę. Buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę. Resztę liści posiekaj na kawałki podobnej wielkości co buraczki w całości, czyli łodygi i liście.
- Do garnka dodaj najpierw pokrojone buraczki, zalej 1,5 l wody, a jeszcze lepiej bulionu warzywnego i zagotuj. Gotuj przez 2-3 minuty, po czym dodaj resztę botwinki i gotuj jeszcze około 4 minut.
- Na koniec po wyłączeniu palnika dodaj 1 łyżkę octu jabłkowego.
- Teraz należy wystudzić botwinkę. Możesz to zrobić krótko, tj. zostawić aż wystygnie a później wstawić na chwilę do lodówki. Ale lepszy efekt będzie, kiedy botwinkę ugotujesz dnia poprzedniego, a resztę przygotujesz na drugi dzień. Chłodnik wyjedzie wtedy bardziej gęsty, chłodny i przepyszny.
- Ogórka i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę. Jeśli używasz ogórków gruntowych tj. krótkich, należy je obrać wcześniej. Ogórek długi można pokroić ze skórką.
- Do schłodzonej botwinki dodaj kefir lum maślankę, możesz też użyć jogurtu. Ja najbardziej lubię kefir, bo daje więcej naturalnej kwasowości.
- Dorzuć pokrojonego ogórka oraz rzodkiewki, a następnie drobno posiekany koperek, szczypiorek i sok z cytryny. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Chłodnik nakładaj do miseczek, dodaj jedną lub dwie połówki jajka ugotowanego na twardo i podawaj.
SMACZNEGO!