Na upały chłodniki są najlepsze, zapewne zgodzicie się ze mną. Robiłam już naprawdę wiele wersji tej chłodnej zupy, od klasycznego chłodnika z botwinki po chłodnik z ogórka i awokado (jeden z moich ulubionych), chłodnik z pomidorów i arbuza czy pyszne warzywne gazpacho.
Zapraszam także na inne przepisy na chłodniki:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– chłodnik z ogórka i awokado
– chłodnik z botwinki
– chłodnik z pomidorów i arbuza
– gazpacho
– przepis na ogórki kiszone
CHŁODNIK Z OGÓRKÓW
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 3-4 porcje
Składniki:
– 300-350 g jogurtu naturalnego (klasycznego lub greckiego)
– 350-400 g kefiru
– 8-10 krótkich ogórków gruntowych
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz
– pęczek koperku
– 2-3 łyżki posiekanego szczypioru
– ewentualnie rzodkiewki – do środka lub do podania
Przygotowanie:
- Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce z grubszymi oczkami. Połóż tarte ogórki na durszlaku lub dużym sicie i dodaj odrobinę soli. Odłóż na 5-10 minut aby ogórki puściły sok, a na koniec odciśnij je.
- Do dużej miski lub garnka dodaj jogurt, kefir, ogórki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Do chłodnika dodaj bardzo drobno posiekany koperek oraz szczypiorek, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Chłodnik najlepiej przygotować chwilę wcześniej i wstawić go na min 1 h do lodówki.
- Chłodnik nakładaj do miseczek, posyp koperkiem i szczypiorkiem, ozdób plastrami ogórka i rzodkiewką. Podawaj.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł