Genialny hiszpański deser, który zjecie w wielu miejscach na świecie. Tak churros są popularne nie tylko w Hiszpanii, robią je też Portugalczycy, oraz wiele krajów Ameryki Południowej czy Meksyk. Jadłam je w Hiszpanii, Portugalii, meksyku. Smakują dość podobnie i najczęściej podaje się je z sosem czekoladowym.
Dziś możesz je zrobić w domu, bo ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Zobacz, wystarczy przygotować ciasto parzone, wymieszać z jajkami i przełożyć do rękawa. No i wtedy już można je smażyć. A sos? Sos jest jeszcze prostszy. Podgrzewacie śmietankę, dodajecie czekoladę, mieszacie i gotowe!
Polecam Ci także moje przepisy na inne desery:
– bułeczki cynamonowe
– najlepsze włoskie tiramisu
– tiramisu
– prosta szarlotka
– gruszki pieczone w miodzie
– chlebek bananowy
– florentynki
– przepis na chałwę
– truskawki z kruszonką
– blok czekoladowy
– ciasto zebra
CHURROS
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– 160 g mąki pszennej
– 250 ml wody
– 100 g masła
– 2 łyżki cukru brązowego
– szczypta soli
– 3 jajka rozmiar M
– odrobina ekstraktu waniliowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– do smażenia: 1 l oleju roślinnego lub odpowiadająca temu ilość rozpuszczonego smalcu
– cukier do posypania: 3 łyżeczki cukru pudru, pół łyżeczki cynamonu (możesz też użyć cukru drobnego do wypieków)
– czekolada: 100 g śmietany 30%, 100 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE:
- Do garnka dodaj masło, wodę, cukier i sól i podgrzewaj, aż wszystko się rozpuści i masa będzie gorąca. W tym czasie przygotuj mąkę i dodaj do niej cynamon oraz ekstrakt z wanilii.
- Garnek zdejmij z ognia i do gorącego płynu wsyp mąkę z dodatkami i wszystko energicznie wymieszaj do powstania kuli jednolitego gęstego ciasta. Ciasto przestudź przez 5-10 minut, tak aby nie było gorące i przełóż do misy miksera. Dodaj jajka i miksuj do połączenia. Ciasto powinno być dość rzadkie a do tego jednolite i klejące.
- W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Powinien mieć temperaturę 175-180o C. Przygotuj rękaw cukierniczy z końcówką w gwiazdkę – cieńszą lub szeroką. Do rękawa przełóż ciasto i przygotuj dodatkowo nożyczki.
- Na gorący olej wyciskaj porcje ciasta (zobacz poniżej na filmie jak to robię) i odcinaj każdą z nich za pomocą nożyczek. Smaż przez chwilę obracając w trakcie, do czasu aż churros się zezłocą. Wyjmuj i kładź na ręczniku papierowym, aby zebrał nadmiar tłuszczu.
- Podgrzej śmietanę i do gorącej, do garnuszka zdjętego już z ognia wsyp czekoladę połamaną na kostki. Mieszaj przez kilka minut, aż czekolada całkowicie się rozpuści w gorącej śmietanie i stworzy dość gęsty czekoladowy sos.
- Usmażone churros maczaj w cukrze połączonym z cynamonem (cukier drobny) lub posypuj cukrem pudrem za pomocą sitka. Podawaj najlepiej od razu po usmażeniu, choć pyszne są też takie podgrzane w piekarniku, jeśli Ci zostaną i nie zjesz od razu wszystkich.
Smacznego!