Ciasto zebra

Na początku tego roku miałam szereg postanowień związanych z blogiem. Te z 2017 roku nie dość że w większości zrealizowałam, to pozwoliły mi niesamowicie rozwinąć blog i kanały społecznościowe. W 2018 roku nie spoczywam na laurach, tworzę dla Was nowe przepisy, udoskonalam stare, przypominam klasyczne dania i… piekę ciasta. Dokładnie tak, to ciast było na blogu najmniej. Te moje ulubione klasyczne takie jak szarlotka czy sernik już zagościły na blogu. Czas na kolejne, ciasta które najbardziej pamiętam z dzieciństwa. Takie właśnie jak ta zebra.

A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
biszkopt z truskawkami
sernik z malinami
szybki biszkopt z rabarbarem
najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
prosta szarlotka
sernik z kajmakiem

ciasto zebra

Przygotowanie: 1 h 20 minut

Składniki:
– 5 jajek
– 300 g drobnego cukru do wypieków
– 325 g mąki i dodatkowo 2 czubate łyżki
– 2 łyżki gorzkiego kakao
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 250 ml oleju
– 250 ml wody gazowanej
– masło i mąka do nasmarowania blachy

Przygotowanie:

  1. Jaja powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Białka oddziel od żółtek. Zacznij ubijać białka w dużej misce, tak aby uzyskać z nich sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier nie przerywając ubijania, piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodaj po jednym żółtku i miksuj.
  3. Wodę i olej przelej do jednego naczynia.
  4. Do białek wsyp połowę przesianej mąki i połowę płynów, zmiksuj. Po połączeniu przesiej resztę mąki, dodaj proszek do pieczenia i resztę płynów. Ponownie zmiksuj.
  5. Ciasto rozdziel na 2 miski, mniej więcej w równych częściach. Do jednej części dodaj 2 łyżki mąki, zmiksuj. Do drugiej 2 łyżki kakao, także zmiksuj.
  6. Prostokątną blachę o wielkości około 25 x 30 cm lub zbliżonej nasmaruj miękkim masłem i wysyp mąką (możesz także użyć bułki tartej). Na dno blachy wlej mniej więcej 1/3 jasnego ciasta, a następnie dodawaj mniejszymi porcjami ciemne i jasne ciasto, tworząc wzory. Postępuj tak dotąd, aż wykorzystasz całe ciasto z obu porcji.
  7. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 50-55 minut lub do tzw suchego patyczka. Podawaj po wystudzeniu.
  8. Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Ciasto zebra
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Szakszuka (shakshuka) – przepis podstawowy

To danie w nieco uproszczonej wersji robiłam już dawno temu, zanim oficjalnie poznałam nazwę tej potrawy :) Kiedyś porostu dodawałam...

Zamknij