Mam kilka ulubionych przepisów na ciasto do pizzy i ten jest zdecydowanie jednym z nich. Najbardziej lubię ten przepis na cienką włoską pizzę, z którego ciasto wyrasta ponad 12h w lodówce i do którego używa się bardzo mało drożdży. Ten jest zdecydowanie szybszy, bo wyrastanie trwa do 3h, ale też jest pyszny.
Tajemnica dobrej pizzy to mąka 00. Powoli jest dostępna w naszych supermarketach, ja przez ostatnie lata robiłam jej zapas jak tylko byłam we Włoszech. Teraz tą mąkę możecie kupić nawet w Biedronce czy Lidlu, warto się za nią rozglądać.
Polecam Wam także:
– pizzę z salami
– pizzę na tortilli
– sałatka gyros
– pizzę z patelni
– pizzę z ciasta francuskiego
– zapiekanki z pieczarkami
CIASTO NA PIZZĘ
Przygotowanie: 20 minut + 3 h wyrastania ciasta
Ilość porcji: 3 spore pizze
Składniki ciasto:
– 500 g mąki pszennej typ 00 + trochę do podsypywania*
– 250 ml ciepłej wody
– 1/2 łyżeczki suchych drożdży
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– pół łyżeczki soli
Składniki sos:
– 1 puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– po łyżeczce suszonego oregano i suszonej bazylii
– pół cebuli
– pół łyżeczki chilli
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Do pizzy:
– 1 szklanka startego sera mozzarella (możesz użyć mozzarelli w zalewie, ale dokładnie ją odsącz)
– ulubione dodatki do pizzy
– szczypta suszonego oregano do posypania
* jeśli chcesz zastąpić mąkę 00 zrób to najlepiej mąką typu 450, choć efekt nie będzie identyczny. Do podsypywania najlepiej używać semoliny, daje super chrupiący efekt.
Przygotowanie:
- Do misy miksera dodaj przesianą mąkę, wodę, drożdże i oliwę. Za pomocą końcówki typu hak zacznij mieszać ciasto. Jak mąka wchłonie wodę dodaj sól i wyrabiaj ciasto około 4-5 minut na wyższych obrotach, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i będzie odchodziło od dłoni.
- Ciasto przełóż do misy nasmarowanej olejem lub oliwą i przykryj folią spożywczą. Pozwól mu wyrastać przez 3h.
- W tym czasie przygotuj sos. Drobno posiekaj czosnek i cebulę, następnie podsmaż je na oliwie. Kiedy są już zeszklone dodaj 1 puszkę pomidorów oraz pozostałe zioła. Gotuj dość często mieszając przez 20-30 minut a na koniec zblenduj na jednolity sos.
- Rozgrzej [piekarnik do 250 st C, lub tyle ile zdołasz (w niektórych piekarnikach maksymalna temperatura to 240 stopni). Pizzę możesz piec na kamieniu do pizzy jeśli go posiadasz lub na rozgrzanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W obu przypadkach blacha lub kamień muszą być rozgrzane. Do włożenia pizzy do piekarnika przyda Ci się specjalna drewniana łopatka.
- Ciasto podziel na 3 równe części.
- Na blacie posypanym mąką lub semoliną formuj pizzę. Najlepiej robić to ręcznie z wyczuciem, naciskając na ciasto od środka do zewnątrz. staraj się aby pizza była jednolicie cienka i okrągła w kształcicie oraz aby nie była nigdzie rozerwana, bo to utrudni Ci jej przełożenie do piekarnika (sos przeleci przez uszkodzone miejsca i przyklei placek do podłoża).
- Cienki placek do pizzy posmaruj cieniutko sosem zostawiając obrzeże, posyp tartą mozzarellą i połóż ulubione dodatki. Całość posyp odrobiną oregano i włóż do piekarnika zsuwając pizzę na gorącą blachę lub kamień (jak zrobisz to kilka razy nabierzesz wprawy).
- Pizzę piecz przez 8-10 minut, do czasu kiedy się pięknie zrumienią boki i rozpuści ser oraz dodatki.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!