Większości z Was wydaje się zapewne że to bardzo skomplikowany deser. Nic bardziej mylnego. Wystarczy zakupić palnik do karmelizowania cukru a reszta zrobi się prawie sama 🙂
Przygotowanie: 1 godzina + chłodzenie
Ilość porcji: 6
Składniki:
– 500 ml śmietany 36%
– 1/3 szklanki cukru – białego
– 6 jajek – tylko żółtka
– 1 laska wanilii
– zmieszane 1 łyżka białego i 1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
- Wanilię przekrój wzdłuż, za pomocą nożyka wyskrob nasionka wanilii. Wrzuć wanilię do rondelka a wraz z nimi dodaj śmietanę i cukier. Podgrzewaj do rozpuszczenia cukru stale mieszając. Wyłącz palnik i przestudź śmietanę.
- Żółtka lekko rozbij w misce trzepaczką lecz nie ubijaj ich. Dodaj do żółtek po trochę przestudzonej śmietany i połącz mieszajćs trzepaczką. Tak dodawaj śmietanę na 2-3 razy, aż całość będzie stanowiła jednolitą gadką masę.
- Masę rozłóż do 6 kokilek do creme brulee i zapiekj w piekarniku nagrzanym do 100 st C przez około 50 minut. Po upieczeniu ostudź i włóż creme brulee na min 2 godziny do lodówki. Ja ten seser robię poprzedniego dnia i chłodzę w lodówce przez całą noc.
- Tuż przed podaniem posyp krem mieszanką białego i brązowego cukru, opal za pomocą palnika aby cukier rozpuścił się i stworzył piękną skorupkę.
Polecam Ci także inne moje słodkie przepisy:
– przepis na chałwę
– ciastka brownie
– truskawki z kruszonką
– jabłka w cieście
– róże z ciasta francuskiego
– drożdżówki z truskawkami
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Creme brulee
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
9 Review(s) Based on
2 comments
mmmmmmmmmmm, mój ulubiony deser
ale pysznie wygląda