Lubisz śniadania na słodko? Mam dla Ciebie fenomenalną propozycję zapiekaną przez chwilę, jest chrupiąca, słodka, pełna smaku i pomysłu. Wystarczy, że masz w domu croissonty, owoce i serek. Owoce najpierw skarmelizuj na patelni, dzięki czemu zrobią się miękkie i cudowne w smaku. A croissonty po dodaniu dodatków jeszcze zapiekaj, aby uzyskały wyższą temperaturę i chrupkość. To dzięki temu wyjdzie Ci naprawdę fantastyczne śniadanie na słodko!
Polecam Wa też inne przepisy na słodkie śniadania:
Naleśniki z pomarańczami – Crêpes Suzette
Naleśniki z jabłkami i orzechami
Mini pancakes
Racuchy z borówkami
Pancakes – amerykańskie naleśniki
Pieczony naleśnik – dutch baby
Przepis na gofry
Placuszki pełnoziarniste z jabłkami
Racuchy drożdżowe
Przepis na tosty francuskie
Placuszki pełnoziarniste
Placki serowe z jabłkami
Tosty o smaku pizzy
CROISSONT ZAPIEKANY Z BRZOSKWINIAMI
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 2 croissonty
– 2 dojrzałe brzoskwinie
– 2 łyżki miodu + dodatkowy miód lub syrop z agawy do polania
– 2-3 łyżki serka naturalnego do smarowania
– 2 łyżki gęstego greckiego jogurtu
– listki świeżej mięty do podania
– odrobina cynamonu
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 st C.
- Brzoskwinie pokrój w cienkie cząstki, przełóż na patelnię, dodaj 1-3 łyżki miodu, w zależności od ich naturalnej słodyczy i duś przez 7-10 minut, podlewając odrobiną wody pod koniec, aby brzoskwinie się nie spaliły, a stały się miękkie i skarmelizowały na zewnątrz.
- W tym czasie przekrój na pół croissonty i posmaruj je z jednej strony serkiem naturalnym. Dodaj nieco cynamonu.
- Po uduszeniu brzoskwiń część przełóż do środka croissontów na serek a część zostaw na patelni.
- Dołóż na patelnię oba croissonty z dodatkami i wstaw do piekarnika. Zapiekaj 3-4 minuty aż całość zrobi się ciepła. Po wyjęciu z piekarnika danie polej jeszcze odrobiną miodu lub syropu z agawy i dodaj jogurt grecki dla zrównoważenia smaków. Posyp świeżą miętą i podawaj.