Już od jakiegoś czasu na moim blogu możecie znaleźć potrawy inspirowane smakami Indii, z dodatkiem pysznych past i sosów Patak’s. Zebrałam je dla Was w jedną kategorię i dostęp do wszystkich znajdziecie w głównym menu w kategorii „KUCHNIA INDYJSKA”.
A dziś mam dla Was przepis na pyszne curry do którego przygotowania użyłam pasty Patak’s tikka masala. Pasta dostępna jest obecnie na rynku w dwóch rodzajach opakowań – w tradycyjnym słoiczku w którym znajdziecie pastę na 8-10 posiłków, lub w wygodnym paste pots w którym są 2 niewielkie opakowania pasty, każde z nich idealne na jeden posiłek. Na pierwszym zdjęciu pod przepisem zobaczycie obydwa opakowania.
Moje danie podałam tym razem z chlebkiem naan i pappadums. Od przyszłego tygodnia możecie szukać naan i pappadums marki Pata’s w sieci Auchan. Pappadums są gotowe do jedzenia, pyszne i chrupiące, a chlebki naan wystarczy krótko podgrzać w piekarniku.
Zobacz też przepisy:
– indyjskie chlebki naan
CURRY Z KALAFIORA
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
ILOŚĆ PORCJI: 5-6
SKŁADNIKI:
– 1 kalafior
– 4-5 ziemniaków
– 1 opakowanie Patak’s Paste Pots Tikka Masala (w kartoniku znajdziecie 2 porcje)
– 400 ml mleka kokosowego
– 400 ml krojonych pomidorów
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 3-4 cm świeżego imbiru
– świeża kolendra do podania
Przygotowanie:
- Kalafiora obierz z liści i pokrój na niewielkie różyczki,wielkości jednego kęsa. Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę, mniej więcej zbliżoną wielkością do różyczek kalafiora.
- Czosnek i imbir drobno posiekaj.
- W wysokiej patelni lub woku rozgrzej oliwę i krótko podsmaż czosnek i imbir. Dodaj całość pasty Patak’s Tikka masala i krótko podsmaż. Do woka wrzuć kalafiora i ziemniaki i smaż 3-4 minuty mieszając aby pasta otoczyła warzywa. Dodaj pomidory z puszki, mleczko kokosowe, wymieszaj i rozpocznij duszenie przykrywając naczynie pokrywką.
- Czas duszenia wyniesie około 20-25 w zależności od wielkości warzyw, raz na jakiś czas wymieszaj całość i sprawdź stopień twardości.
- Potrawę podawaj posypaną świeżymi listkami kolendry z ryżem, plackami naan lub papadams. Jeśli chcesz zrobić domowe naan zapraszam Cię do mojego przepisu na chlebki naan.
*Przepis powstał we współpracy z marką Patak’s
3 comments
Wspaniałe! chętnie spróbuję 🙂
Wygląda pysznie, z chęcią zrobię w najbliższym wolnym czasie. Tylko czym mogę zastąpić polecaną przez Ciebie pastę? ?
Najlepiej jej nie zastępować, pasta jest dostępna w większości dużych marketów więc łatwo ją kupić.