Curry z kalafiora

Już od jakiegoś czasu na moim blogu możecie znaleźć potrawy inspirowane smakami Indii, z dodatkiem pysznych past i sosów Patak’s. Zebrałam je dla Was w jedną kategorię i dostęp do wszystkich znajdziecie w głównym menu w kategorii „KUCHNIA INDYJSKA”.

A dziś mam dla Was przepis na pyszne curry do którego przygotowania użyłam pasty Patak’s tikka masala. Pasta dostępna jest obecnie na rynku w dwóch rodzajach opakowań – w tradycyjnym słoiczku w którym znajdziecie pastę na 8-10 posiłków, lub w wygodnym paste pots w którym są 2 niewielkie opakowania pasty, każde z nich idealne na jeden posiłek. Na pierwszym zdjęciu pod przepisem zobaczycie obydwa opakowania.

Moje danie podałam tym razem z chlebkiem naan i pappadums. Od przyszłego tygodnia możecie szukać naan i pappadums marki Pata’s w sieci Auchan. Pappadums są gotowe do jedzenia, pyszne i chrupiące, a chlebki naan wystarczy krótko podgrzać w piekarniku.

CURRY Z KALAFIORA

PRZYGOTOWANIE: 40 minut
ILOŚĆ PORCJI: 5-6

SKŁADNIKI:
– 1 kalafior
– 4-5 ziemniaków
– 1 opakowanie Patak’s Paste Pots Tikka Masala (w kartoniku znajdziecie 2 porcje)
– 400 ml mleka kokosowego
– 400 ml krojonych pomidorów
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 3-4 cm świeżego imbiru
– świeża kolendra do podania

Przygotowanie:

  1. Kalafiora obierz z liści i pokrój na niewielkie różyczki,wielkości jednego kęsa. Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę, mniej więcej zbliżoną wielkością do różyczek kalafiora.
  2. Czosnek i imbir drobno posiekaj.
  3. W wysokiej patelni lub woku rozgrzej oliwę i krótko podsmaż czosnek i imbir. Dodaj całość pasty Patak’s Tikka masala i krótko podsmaż. Do woka wrzuć kalafiora i ziemniaki i smaż 3-4 minuty mieszając aby pasta otoczyła warzywa. Dodaj pomidory z puszki, mleczko kokosowe, wymieszaj i rozpocznij duszenie przykrywając naczynie pokrywką.
  4. Czas duszenia wyniesie około 20-25 w zależności od wielkości warzyw, raz na jakiś czas wymieszaj całość i sprawdź stopień twardości.
  5. Potrawę podawaj posypaną świeżymi listkami kolendry z ryżem, plackami naan lub papadams. Jeśli chcesz zrobić domowe naan zapraszam Cię do mojego przepisu na chlebki naan.

*Przepis powstał we współpracy z marką Patak’s

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Curry z kalafiora
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Karola

    Opublikowane 03/02/2019

    Odpowiedz

    Wygląda pysznie, z chęcią zrobię w najbliższym wolnym czasie. Tylko czym mogę zastąpić polecaną przez Ciebie pastę? 🤔

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 04/02/2019

      Najlepiej jej nie zastępować, pasta jest dostępna w większości dużych marketów więc łatwo ją kupić.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!