Deska serów i przekąsek

To najlepsza opcja na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi czy rodziną, pyszna deska serów do której możecie dodać niezliczoną ilość serów, wędlin czy dodatków. Tym razem mam dla Was nie przepis, a garść porad jak przygotować idealną deskę serów, którą zachwycą się Wszyscy goście.

SERY

Najlepsza porada to taka, aby wybrać sery które się lubi. Na desce serów można podawać zarówno sery żółte jak i sery dojrzewające czy pleśniowe. Najlepiej wybrać 3-5 rodzajów różnych serów, które będą miały inną fakturę i smak.

Na mojej desce widzicie ser camembert klasyczny, ser roquefort – o bardzo intensywnym smaku, z dodatkiem zielonej pleśni, ser parmezan – przyjechał ze mną z Włoch jego dość spory kawałek, ser tak twardy jak parmezan najlepiej pokruszyć na mniejsze kawałki. Ostatni z serów jaki podałam to ser kozi twardy, idealnie różnicujący moją deskę serów.

WĘDLINY

Wędliny to osobne zagadnienie, bo deska właściwie mogłaby być stworzona tylko z wędlin i mięs. Ja lubię do klasycznej deski serów dodawać jeden lub 2 gatunki wędliny, czyli tak jak w tym przypadku szynkę serano lub inną dojrzewającą, oraz małe salami paprykowe o lekko pikantnym smaku.

DODATKI

Pozostałe dodatki najłatwiej podzielić na kategorie:
– owoce – fantastycznienie nadają się do tego winogrona, zarówno jasne jak i ciemne, borówki, jeżyny, maliny, melon.
– krakersy – idealne do deski serów. Możesz użyć klasycznych większych krakersów lub małych. Polecam Ci krakersy z czarnuszką lub paprykowe, idealnie pasują do wyrazistych serów. Idealnym dodatkiem będą także precelki słone lub grissini. Możesz użyć grissini ze sklepu lub wykorzystać mój przepis na grissini.
– miód i konfitury – pasują do wielu gatunków serów, idealnie komponują się na przykład z serem kozim. Podaj je w małych miseczkach lub malutkich słoiczkach.
– wytrawne dodatki – konfitura cebulowa, którą możecie zrobić sami z mojego przepisu, chutney mango lub chutney z pigwy, który też znajdziecie na blogu. Jeśli chodzi o chutney mango z czystym sumieniem polecę Wam ten dostępny w sklepach marki Patak’s.

JAK ZROBIĆ DESKĘ?

Zacznijcie od wybrania odpowiedniej deski lub podobnego naczynia. Najlepiej do tego sprawdzą się płaskie powierzchnie.

Na początku ułóżcie sery, tak aby dość łatwo można je było kroić jeśli tego wymagają. Następnie połóżcie wędliny, możecie to zrobić w jednym miejscu lub rozłożyć jeden gatunek sera czy wędliny na dwa przeciwległe końce. Przyszedł czas na dodatki i owoce. Wypełnij nimi puste przestrzenie tak aby wypełnić je w całości. Do deski serów możesz podać tez pieczywo, z doświadczenia wiem, że są osoby które mogą o nie poprosić.

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Deska serów i przekąsek
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 13 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Zuza

    Opublikowane 14/01/2019

    Odpowiedz

    Fajny pomysł aby zaskoczyć znajomych gdy przyjdą w odwiedziny, na pewno przy następnym spotkaniu wykonam taką deskę serów, na zdjęciach wygląda przepysznie 🙂 Dam znać jak smakowało 😛

  • Nadia

    Opublikowane 15/01/2019

    Odpowiedz

    Uwielbiam takie deski z przekąskami, jest to fajny pomysł na urodziny lub po prostu gdy goście przyjdą, albo do filmu na wieczór i do tego dobre wino:) Obiecuję że przetestuję 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kotlety z cukinii

Na moi m blogu znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na kotlety i placki, nie tylko w wersji mięsnej ale rybnej czy...

Zamknij