Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na ser z jogurtów greckich, wiem że wiele osób skorzystało z mojego przepisu i już samodzielnie przygotowuje go w domu. Zatem mam dla Was kolejny przepis z tej serii, tym razem ser twarogowy który przygotujecie dużo szybciej. Ser z dzisiejszego przepisu jest twardszy i nadaje się do krojenia. Możecie wykorzystać go na kanapki, jako nadzienie naleśników lub bazę do sernika.
Jego przygotowanie ułatwiło mi urządzenie Tescoma. Zestaw do przygotowania świeżego sera to kilka elementów takich jak pojemnik, ociekacz, sprężyna dociskająca czy kilka gotowych płócien. Wraz z tym zestawem stałam się też posiadaczką zestawu do przygotowania sera z jogurtów greckich – dedykowane naczynie ułatwia mi jego przygotowanie.
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– szakszuka (shakshuka)
– szakszuka z kurkami
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
DOMOWY TWARÓG
Przygotowanie: 35 minut + chłodzenie min 2h
Składniki:
– 2 l mleka (min 3%, najlepiej niepasteryzowane)
– pół łyżeczki soli
– 80 ml soku z cytryny lub 50 ml octu
Przygotowanie:
- Od tego czy użyjecie octu czy soku z cytryny będzie zależała konsystencja przygotowanego sera. Ten z octem będzie nieco twardszy. Zachęcam do przygotowania sera w obu wersjach.
- Mleko podgrzejcie do temperatury 92 st C, niezbędny będzie do tego termometr. Zestawcie mleko z kuchenki i dodajcie sok z cytryny lub ocet. Wymieszajcie i odstawcie na 30 minut.
- Po 30 minutach za pomocą drobnego sita przecedźcie serwatkę. Możecie zostawić ją do wypicia lub wykorzystać w innych przepisach.
- Ser włożyć do wyściełanego płótnem zestawu do sera, przycisnąć pokrywką ze sprężyną. Tak przygotowany ser wstawić do lodówki na minimum 2 h, choć najlepiej zrobić go dzień wcześniej (np wieczorem, aby był gotowy rano).
SMACZNEGO!
I jeszcze pyszne przepisy na śniadania:
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros, Omlet z serem brie, Jajko w bułce, Tosty francuskie z parmezanem, Śniadaniowa quesadilla z jajkiem, Tosty o smaku pizzy bez pieczywa, Bruschetta z burratą i pomidorami, Croissont zapiekany z brzoskwiniami, Placki z kaszy manny, Jajka sadzone jak obraz, Tosty z omletem i dodatkami, Kajzerki nadziewane szynką i serem
2 comments
twaróg robię tutaj regularnie, niestety w sklepach nie ma dostępnego, ba, nawet nie wiedzą co to jest 😉 Ale za to taki domowy jest delikatniejszy w smaku i przepyszny 🙂
Kiedy dodać sól?