To bardzo prosty sposób na zrobienie prostej, pysznej i delikatnej ryby. Ja wybrałam do tego dorsza, ale z tym sosem możesz zrobić praktycznie każdą rybę. Zobacz jakie to proste.
Jeśli lubicie dania z ryb, to zapraszam Was także do przepisów na:
Przepis na turbota
Dorsz z kaszą bulgur i oliwkami
Ryba w cieście piwnym
Pieczony łosoś
Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Faworki z karpia
Łosoś w sosie chrzanowym
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
Ryba w soli
Dorsz w papilotach
DORSZ W SOSIE CYTRYNOWO-MAŚLANYM
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– filet z dorsza lub innej ryby, około 300 g
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy + dodatkowe 2 łyżki do smażenia
– 2-3 ząbki czosnku
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– sól i pieprz
– natka pietruszki
– kilka plasterków cytryny do podania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200o C.
- Rybę umyj, osusz i pokrój na porcje. Rybę posól z obu stron.
- Rozpuść masło w rondelku i dodaj do niego oliwę z oliwek oraz sok z cytryny wymieszaj.
- W misce lub głębokim talerzu wymieszaj mąkę, obie papryki, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
- Przygotowane kawałki ryby obtocz najpierw w mieszance masła i oliwy (resztę tego sosu pozostaw), a następnie w mące. Na patelni (wybierz najlepiej taką, którą możesz włożyć do piekarnika) rozgrzej oliwę i smaż rybę 1-2 minuty na dość dużym ogniu. Ryba nie musi się zrobić całkowicie, ale powinna się przyrumienić na zewnątrz.
- W tym czasie posiekaj czosnek na plasterki i dodaj do pozostałego sosu maślanego. Sosem polej podsmażoną rybę i wstaw ją do piekarnika. Zapiekaj rybę przez 10-13 minut, w zależności od wielkości kawałków.
- Rybę po wyjęciu z piekarnika posyp natką pietruszki. Możesz też dodać plasterki lub cząstki cytryny. SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł