Jeśli tradycyjny karp nie jest twoim ulubionym to spróbuj tej wersji. Dla mnie jest dużo lepsza, smaczniejsza, z dodatkowy aromatem wasabi, którym obficie naciera się rybę. A kształt faworków uatrakcyjnia tę potrawę wizualnie i powoduje, że ryba jest jeszcze bardziej chrupiąca i pyszna!
Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół:
– ryba po grecku
– śledź w śmietanie z jabłkiem
– śledzie po kaszubsku
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w oleju
– tatar ze śledzia
– wigilijna kapusta
– kompot z suszu
– uszka wigilijne
– zakwas do barszczu
– barszcz wigilijny
– pierniczki
– szybki piernik
–kruche świąteczne ciasteczka
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
– Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
FAWORKI Z KARIA Z WASABI
Przygotowanie: 30 minut + 24h w lodówce
Składniki:
– 800 g filetów z karpia
– 1 bardzo duża lub 2 średnie cebule
– sól, pieprz
– 3-4 łyżki wasabi
– kilka łyżek mąki
– olej do smażenia
Przygotowanie:
- Rybę pokrój na cienkie paski, mniej więcej szerokości 5-6 cm. Ryba musi być oczyszczona z łusek i wszystkich nieczystości oraz wyfiletowana możliwie całkowicie.
- Osusz rybę a następnie dopraw solą i pieprzem. Teraz przygotuj niewielki nóż i zrób przecięcie na środku, jak w tradycyjnym faworku. Karpia nasmaruj sporą ilością wasabi, tworząc zieloną warstwę od strony ryby. Teraz przez środek „przewlecz” jedną stronę ryby, dość delikatnie aby nie przerwać wąskich części.
- Cebule pokrój w plastry lub półplasterki. W naczyniu układaj naprzemiennie plastry cebuli i karpia, tak aby stworzyć warstwy. Przykryj pojemnik pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24h.
- Wyjmij karpia z lodówki i pozwól mu nabrać temperatury pokojowej. Przygotuj w tym czasie patelnię, olej i mąkę w głębokim talerzu. Faworki obtocz w mące w każdej strony, nadmiar strzepnij.
- Na patelni rozgrzej olej, musi pokryć całe dno, ryba potrzebuje sporej ilości tłuszczu. Smaż rybę do zrumienienia z każdej strony. Następnie wyłóż ją na ręcznik papierowy aby ten wchłoną nadmiar oleju. Podawaj. Dla mnie karp najlepiej smakuje z chrzanem!
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł