Jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie ekspresowego i pysznego rybnego obiadu to upieczenie ryby w piekarniku. Wystarczy naprawdę 10 do kilkunastu minut, w czasie których przygotujesz bardzo prosty i genialny w smaku sos.
Sos robi się na bazie białego wina. Jakie wino wybrać? Najlepszą podpowiedzią jest zawsze – takie jakie Ci smakuje. Wybierz jednak wino wytrawne, bo słodkie, a nawet półwytrawne trunki mogą niekorzystnie wpłynąć na smak tego dania. Do sosu dodaj obowiązkowo szalotkę, śmietankę i właściwie wystarczy doprawić do smaku. Ten sos naprawdę zawsze się udaje i dania z nim wychodzą wyborne.
Jeśli lubicie dania z ryb, zapraszam Was także do przepisów na:
Makaron z pieczonym łososiem
Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sałatka cezar z łososiem
Łosoś w sosie chrzanowym
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
Tarta z łososiem w kształcie ryby
ryba w soli
dorsz w papilotach
pieczony pstrąg
Łosoś z pomidorami
ryba w porach
dorsz smażony z sosem maślanym
łosoś ze szpinakiem
łosoś pieczony z parmezanem
dorsz w sosie cytrynowym
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
halibut pieczony
ryba z frytkami
Przepis na turbota
Kotlety z łososia
DORSZ W SOSIE Z BIAŁYM WINEM
Przygotowanie: 25-30 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki ryba:
– 400-500 g dorsza czarnego lub innej ryby
– sól i pieprz
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 szalotki
– 1 łyżka klarowanego masła
– 200 g śmietany 30%
– 100 ml białego wytrawnego wina
– 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
– posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190o C.
- Dorsza pokrój na mniejsze porcje, ułóż w naczyniu do zapiekania i skrop oliwą z oliwek. Rybę dopraw też solą i pieprzem.
- Wstaw rybę do piekarnika i piecz przez 12-15 minut, w zależności od wielkości porcji.
- W tym czasie przygotuj sos. Szalotkę posiekaj. Możesz ją pokroić w półplasterki lub tradycyjnie w kosteczkę.
- Na 1 łyżce masła klarowanego (możesz zastąpić oliwą) podsmaż szalotkę, a następnie dodaj do garnuszka śmietanę, białe wytrawne wino oraz sok z cytryny lub limonki. Dopraw sos do smaku i gotuj jeszcze około 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Po wyjęciu ryby z piekarnika dodaj przygotowany sos, możesz przekładać go od razu na talerze i tam polewać sosem. Dorsz może być podany z ziemniakami, kaszą lub ryżem.