Bardzo lubię klasyczne leniwe. Niektórzy nazywają je pierogami, choć ja wolę mówić o nich kluski, bo przecież to niemal prawie kopytka, tyle że z serem i nieco większe. Tym razem dodałam do moich leniwych jeden magiczny składnik w postaci pieczonej dyni w formie puree. Leniwe mają genialny kolor i smak, a cukier trzcinowy z cynamonem robią go jeszcze więcej!
Polecam Wam inne dyniowe przepisy:
– puree z dyni
– dyniowe latte
– zupa krem z dyni
– placuszki z dyni na słodko
– muffiny dyniowe z figami
– zupa dyniowa z pomidorami
– dynia marynowana w occie
– pieczona dynia futsu black
– szakszuka z dynią
– bruschetta z dynią
– pasta z dyni i koziego sera
DYNIOWE LENIWE
Przygotowanie: 20 minut + pieczenie dyni
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 200 g puree z pieczonej dyni (najlepiej skorzystaj z mojego przepisu na puree z dyni)
– 150 g zmielonego twarogu
– 1 jajko rozmiar M
– 150 g mąki pszennej + dodatkowa do podsypywania blatu
– 2 łyżki białego cukru
– szczypta soli
– 50-60 g masła
– 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Do miski włóż twaróg i rozgnieć go widelcem. Dodaj do niego mąkę, jajko, puree z dyni, biały cukier i szczyptę soli. Wszystko szybko zagniataj do powstania jednolitej masy. Ciasto może się jeszcze lekko kleić do dłoni, ale nie dodawaj więcej mąki.
- Ciasto podziel na mniejsze porcje (najlepiej na 4), na blacie podsypanym mąką roluj ciasto, a następnie pokrój na kluseczki, podobnie jak kopytka. Możesz zrobić większe lub mniejsze leniwe, ich wielkość zależy od Ciebie.
- Leniwe gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię.
- Na patelni rozpuść masło i jeszcze chwilę podgrzewaj, aż odrobinkę tylko ściemnieje. Cukier brązowy połącz z cynamonem, wymieszaj.
- Leniwe układaj na talerzach po ugotowaniu, polewaj rozpuszczonym masłem i posypuj cukrem z cynamonem. Od razu podawaj.
SMACZNEGO!