Tę zupę znam niemal od dzieciństwa, choć jadłam ją w naprawę wielu wersjach. Najprościej jest ugotować cebulową i wrzucić na górę grzanki z jakimś rozpuszczalnym serem. Ale warto postawić na klasyczny przepis taki jak ten i zamiast goudy czy mozzarelli znaleźć w sklepie ser gruyere, który jest nieco bardziej pikantny w smaku i będzie idealnym dopełnieniem tego właśnie dania.
Ta zupa może nie jest bardzo szybka w przygotowaniu, ale warto poświęcić ten czas. Najpierw smażenie cebuli, które zajmie około 30 minut. Kolejnym etapem będzie już gotowanie zupy, czyli kolejne 30 minut. Ale nie należy skracać tego czasu, efekt jest taki, że naprawdę warto!
Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy:
– genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z ziemniaków ze śledziem
– krem z białych szparagów
– góralska kwaśnica
– Tajska zupa z krewetkami
– Zupa pomidorowa z soczewicą
– Zupa z ciecierzycy
– Krem z selera
– Krem z pieczonych brokułów
– Krem z kiszonych ogórków
– Zupa czosnkowa
– Krem z pieczonych pomidorów i papryki
FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 1 h 10 minut
Składniki:
– 500 g cebuli
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki oleju lub oliwy
– 150 ml białego wytrawnego wina
– 700 ml bulionu drobiowego lub z jarzyn
– 3 kromki rustykalnego chleba lub bagietki
– 6-7 łyżek tartego sera gruyere (możesz zamienić na goudę lub mozzarellę)
– sól i pieprz
– 1 łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku
Przygotowanie:
- Cebule obierz, przekrój na pół i posiekaj w półplasterki.
- Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i dodaj cebulę. Na średnim ogniu podsmażaj cebulę przez mniej więcej 30 minut. Proces ten jest dość wolny, a do tego cebula wymaga przemieszania od czasu do czasu. Cebula powinna zmięknąć i się równomierne zezłocić z każdej strony.
- Usmażoną cebulę przełóż do garnka. Na początku dodaj masło i podgrzewaj, aż się rozpuści. Wtedy dolej gorący bulion oraz wino. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj kolejne 30 minut na niewielkim ogniu.
- Pod koniec gotowania rozgrzej piekarnik do 220o C. W czasie jego rozgrzewania możesz dodać do środka pieczywo i zrobić z niego chrupiące grzanki.
- Gotową zupę przekładaj do miseczek, które mogą trafić do piekarnika. Na każdej porcji układaj po 2 grzanki i posyp wszystko serem gruyere lub innym. Na górę dodaj nieco tymianku.
- Tak przygotowane miseczki ustaw na blaszce na najwyższym poziomie piekarnika i zapiekaj przez 5 minut, aż ser się rozpuści.
- Zupę podawaj od razu!